Inzkove izjave

Lazović: Poređenje RS-a sa NDH neprimjereno, ali istinito

Vijesti / Flash | 12. 01. 2017. u 13:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Miro Lazović smatra da je izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, u kojoj se Dan Republike Srpske (RS) poredi sa nastankom Neovisne države Hrvatske (NDH), neprimjerena, ali istinita.

Ukazao je na činjenicu da je Haški tribunal presudama Radomiru Krstiću i Radovanu Karadžiću utvrdio da je počinjen genocid u Srebrenici i da su za to odgovorni vojska i policija RS-a.

''U tom kontekstu, Inzkova izjava može se razumjeti kao kritika vlastima RS-a zbog slavlja Dana RS-a, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i koji vrijeđa osjećanja dva naroda, jer slave datum koji je nagovijestio strašne i velike zločine koji su se desili na prostoru tog entiteta, a koji su, na kraju, rezultirali genocidom u Srebrenici'', kazao je Lazović.

Zaključio je da komparacija sa nastankom NDH-a, marionetske države u kojoj je počinjen genocid nad srpskim narodom, izjava "koja treba dovesti do otrežnjenja sadašnje vlasti RS-a, na način da shvate da RS ne može slaviti 9. siječanj, koji je označen kao datum koji je pokrenuo zločine i genocid", priopćeno je iz SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close