Bakir Dautbašić

Lažnim azilantima iz BiH najprimamljivija Njemačka

Vijesti / Flash | 01. 04. 2014. u 11:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je danas Agenciji Fena da je u prva dva mjeseca 2014. godine zabilježeno povećanje broja lažnih azilanata iz BiH isključivo u Njemačkoj.

"Kada su u pitanju lažni azilanti, BiH je i dalje u uskoj komunikaciji s vlastima Njemačke, mada moramo istaknuti da smo u prva dva mjeseca 2014. imali povećanje broja lažnih azilanata isključivo u Njemačkoj, dakle niti u jednoj drugoj zemlji Europske unije", kazao je Dautbašić.

Dodao je da su razlog, vjerojatno, najave njemačkih vlasti da će uskoro doći do promjene legislative u toj državi, te da će se BiH naći na listi sigurnih zemalja.

To će, dodaje, samo po sebi značajno ubrzati procedure rješavanja zahtjeva za azil naših državljana, tako da će lažni azilantni u svakom slučaju biti obeshrabreni u svojim nakanama da ubuduće odlaze u tu zemlju i lažno traže azil.

"Na taj način će se u najvećoj mjeri riješiti pitanje lažnih azilanata bar kada je BiH u pitanju, mada i trenutno ne možemo biti nezadovoljni. Ali mi uvijek želimo da situacija bude bolja i da je što manje takvih građana u EU", kazao je Dautbašić. Dodao je da u drugim zemljama nema problema.

"Već nekoliko godina mi smo probleme koje smo imali u Švedskoj, Švicarskoj i Belgiji riješili. Još ova situacija u Njemačkoj koja bi, iskreno se nadam, u ovoj godini trebala biti riješena. Mogu istaknuti zadovoljstvo stanjem u drugim zemljama. Još samo u Njemačkoj da se to riješi", kazao je Dautbašić.

Kopirati
Drag cursor here to close