Ruski ministar vanjskih poslova

Lavrov: Zapadne zemlje prikrivaju zločine NATO-a u Jugoslaviji

On je u istom dokumentarcu ocijenio da je zračni udar NATO na kinesku ambasadu u Beogradu 7. svibnja 1999. godine možda bio namjeran.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2019. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da zapadne zemlje prikrivaju zločine počinjene tokom vojne operacije NATO-a u Saveznoj Republici Jugoslaviji 1999. godine.

TASS prenosi da je Lavrov to kazao u dokumentarcu ruske televizije NTV "Okret za 180 stupnjeva iznad Atlantika", govoreći o mogućnosti međunarodne istrage protiv predstavnika NATO u vezi sa smrću civila, udarima na civilna postrojenja i korištenje osiromašenog uranijuma tokom bombardiranja SRJ. 

"Mislim da je Zapad činio i da će nastaviti da čini sve što može da to spriječi. Što se tiče zabranjene municije, Srbi vode istragu. Kada bude okončana, vidjet ćemo što se  može učiniti da bi se osiguralo da zločin ne prođe bez kazne. Želio bih da ponovim, ne vidim nikakvu šansu da međunarodne agencije koje uključuju Zapad i u kojima se zapadni glasovi računaju, na to pristanu. Učinit će svaki mogući napor da to spriječe", rekao je Lavrov.

On je u istom dokumentarcu ocijenio da je zračni udar NATO na kinesku ambasadu u Beogradu 7. svibnja 1999. godine možda bio namjeran.

"Mislim da je to bilo slučajno, ali nisam potpuno siguran", kazao je Lavrov.

Ruska agencija podsjeća da je kineska ambasada u Beogradu pogođena raketom tokom NATO operacije u Saveznoj Republici Jugoslaviji, pri čemu je stradalo troje državljana Kine.

Navodi se da Alijansa tvrdi da je u pitanju bila greška, pišu nezavisne. 

Kopirati
Drag cursor here to close