Neće ići

Lavrov uzvraća Americi i Europi

Vijesti / Flash | 28. 07. 2014. u 09:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov kaže da sankcije SAD i EU Rusiji neće postići svoj cilj i da njihov rezultat može biti ekonomski još neovisnija Rusija.

"Sankcije jednostavno ne mogu ostvariti svoj cilj. Uvjeravam vas da ćemo mi prevladati svaku teškoću koja bi se mogla pojaviti u nekoj ekonomskoj oblasti, i možda da postanemo još neovisniji i još uvjereniji u svoju snagu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare i dodao kako zemlje EU ne izražavaju entuzijazam zbog sankcija.

Mnogo mogućnosti 

"Pogoršavanje odnosa između partnera ne može nikoga zadovoljiti. Postoji mnogo mogućnosti za razvoj uzajamnih odnosa", rekao je Lavrov, prenosi Tanjug.

"Nitko ne može pobijediti poduzimanje jednostranih mjera. Uvjeren sam da oni koji su nam zaveli sankcije, zbog toga nisu oduševljeni. Oni bi više voljeli da su donijeli drugačiju odluku", rekao je Lavrov.

Istaknuo je kako se Moskva nada da će istraga oborenog malezijskog zrakoplova iznad Ukrajine biti objektivna i poštovati pretpostavku nevinosti.

Rekao je kako Moskva očekuje da nitko neće pokušati sakriti tragove istrage udesa malezijskog zrakoplova. Inače, Nizozemska je ipak odlučila ne poslati naoružanu misiju da osigurava mjesto pada zrakoplova, iz straha da bi mogli da budu uvučeni u konflikt.

"Jedino se pošteno i otvoreno sudjelovanje onih koji imaju pristup informacijama o udesu, može smatrati normalnim. Sve drugo se može smatrati nepoštenim pokušajima utjecaja na istragu i dovođenjem u pitanje pretpostavku nevinosti", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Promatrači na granici

Dodao je i kako se nada da se promatrači iz europskih organizacija za ljudska prava i sigurnost, Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, mogu razmjestiti duž ruske granice s Ukrajinom.

Prema njegovom mišljenu, napori Ukrajine da riješi konflikt nisu uspjeli jer Kijev stalno odbija pokazati poštovanje prema pregovorima s jugoistočnim dijelom.

"Ukrajinske vlasti stalno odbijaju s poštovanjem razgovarati s jugoistokom, sjesti za pregovarački stol i započeti dijalog o svim pitanjima koja se tiču ukrajinske države, prije svega o pitanjima ustavne reforme. Bez takvog dijaloga i iskrene želje da se u obzir uzmu interesi svih ukrajinskih građana, nema nade da će biti postignuto političko rješenje", rekao je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova optužio je nešto ranije SAD da ometaju rad Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OEBS) u Ukrajini, prenosi Tanjug.
Borbe su u Ukrajini nastavljene, proruske snage tvrde da je ukrajinska vojska granatirala opasnim raketama "Grad" Gorlovku, grad na jugoistoku. Sukobi su nastavljeni i u Lugansku i Donjecku, gdje je u protekle noći stradalo osmoro ljudi.

Ubijeno više od 1.100 ljudi 

Istodobno, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay izjavila je kako bi obaranje zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine moglo predstavljati "ratni zločin''.

Ujedinjeni narodi su osudili upotrebu teškog oružja u naseljenim zonama koje koriste i proruski separatisti i ukrajinska vojska, navodi se u izvještaju objavljenom u ponedjeljak u kojem se navodi da je više od 1.100 ljudi ubijeno u sukobima na istoku Ukrajine od polovine travnja.

''Informacije o intenziviranju sukoba u regijama Donjeck i Lugansk uznemirujuće su jer obje strane koriste u naseljenim zonama teško oružje, kao što su tenkovi, artiljerija i rakete'', navela je povjerenica za ljudska prava Navi Pillay u saopćenju.
''Najmanje 1.129 osoba je ubijeno, a 3.442 su ranjene otkako je Kijev započeo protuterorističku operaciju polovinom travnja, prema podacima raspoloživim do 26. srpnja'', ističe se u izvještaju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close