APT28 | APT29 | FSB | GRU

Lavrov odbacio navode da je Rusija hakirala mailove Demokratske stranke

Vijesti / Flash | 27. 07. 2016. u 06:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je optužbe da Moskva stoji iza hakiranja e-mailova Nacionalnog odbora Demokratske stranke u Sjedinjenim Državama.

WikiLeaks je prije dva dana objavio oko 20.000 e-mailova te stranke, koji sugeriraju da se aktivno radilo na diskreditaciji kampanja senatora iz Vermonta Berniea Sandersa.

Iz kampanje Hillary Clinton za to su odmah optužili Rusiju rekavši da ona pokušava da pomogne Trumpov put ka Bijeloj kući.

FBI je i službeno pokrenuo istragu o tome da li su ruski hakeri odgovorni za ovaj incident koji je izazvao veliku neugodnost za demokrate usred kampanje, kao i optužbe da Moskva nastoji da utječe na američke predsjedničke izbore.

Na pitanje novinara u Laosu da li je Rusija odgovorna, Lavrov je rekao "ne želim da koristim proste riječi" i pružio ruku da pozdravi američkog državnog tajnika Johna Kerrya, prenosi AFP.

Podsjetimo, američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je moguće da Rusija pokuša utjecati na američke predsjedničke izbore nakon što je objavljena elektronska pošta Demokratskog nacionalnog odbora, a što se pripisuje ruskim hakerima.

"Sve je moguće", kazao je Obama za NBC News na pitanje bi li Rusi pokušali utjecati na izbore 8. studenoga.

Obama je kazao kako FBI istražuje slučaj curenja više od 19 tisuća e-mailova DNC-ija koji pokazuju da je stranačko vodstvo favoriziralo Hillary Clinton u odnosu na senatora Bernieja Sandersa za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore.

"Znam da su stručnjaci to pripisali Rusima", kazao je Obama.

"Ono što znamo je da Rusi upadaju u naše sustave, ne samo vladine sustave nego i u privatne sustave", dodao je.

Slučaj curenja e-mailova doveo je do ostavke predsjedavajuće Demokratskog nacionalnog odbora Debbie Wasserman Schultz uoči stranačke konvencije na kojoj je Hillary Clinton izabrana za stranačku kandidatkinju za predsjedničke izbore.

"Koji su bili motivi toga objavljivanja ne mogu reći. Ono što znam je da je Donald Trump više puta ponavljao da se divi Vladimiru Putinu", kazao je Obama.

Kopirati
Drag cursor here to close