Akademija

Lavić u Mostaru: BiH je u kafanskoj priči o čijoj sudbini odlučuju pojedinci, a ne parlament

Vijesti / Flash | 27. 02. 2015. u 15:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Sad je jako veliki zadatak pred nama, kako Bosnu i Hercegovinu vratiti u normalnu europsku državu jer ono što smo imali nakon međunarodnog priznanja je izgubljeno", kazao je danas u Mostaru prof. dr. Senadin Lavić, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Lavić je podsjetio da većina akademskih građana upotrebljava termin "Republika Srpska" umjesto entitet RS, što prema njegovom mišljenju znači pristajanje i demonstraciju propagande koje nisu ni svjesni.

"Sad je pitanje imamo li snage, neovisno od ideoloških gluposti koje nas opterećuju, možemo li se vratiti u pravno politički diskurs, kao intelektualci, kao političke stranke, kao narod u pravno-političkim diskursu i njime braniti Bosnu i Hercegovinu", zapitao se Lavić.

Podsjetio je da je legalno stanje bosanskohercegovačke nezavisnosti da se krene u konstituciju Ustava BiH na temeljima ustava Republike Bosne i Hercegovine. "To je ono čime smo vezani za Europu preko Badinterove komisije. Ako to napustimo svašta nam se može dogoditi", upozorio je Lavić.

Izrazio je bojazan da je Bosna i Hercegovina daleko napustila taj princip i da je ušla u opasnu kafansku priču da njenoj o sudbini, umjesto institucija i parlamenata, odlučuje jedan, dva ili više političara.

Lavić je inače na tribini u Mostaru govorio o višestoljetnoj državotvornosti i povijesti Bosne i Hercegovine, pojasnivši razlike između bosanskohercegovačkih naroda i bosanske nacije. "Sada se na skupovima priča o muslimanima, pravoslavlju, katolicima čime se gubi bosanska svijest koja je jedina spasonosna", poručio je Lavić.

On je rekao da su odluke Badinterove komisije od presudne važnosti za nezavisnost Bosne i Hercegovine. "Te odluke su Bosni i Hercegovini omogućile da pristupi europskoj ekonomskoj zajednici i da može pristupiti u članstvo Ujedinjenih nacija", rekao je Lavić.

Kopirati
Drag cursor here to close