Integracije

Lajčak u Sarajevu: Predsjedništvo BiH spremno za ispunjavanje uvjeta EU

Vijesti / Flash | 21. 11. 2016. u 18:11 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva BiH primili potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčáka.

Na početku susreta pozdravljeni su odlični bilateralni odnosi, bez otvorenih pitanja, kao i zadovoljavajući intenzitet bilateralnih kontakata na visokoj i najvišoj razini što doprinosi daljnjem razvitku ukupnih bilaterlanih odnosa dvije zemlje.

Govoreći o europskom putu članovi Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i Bakir Izetbegović su ponovili da je cilj BiH sticanje statusa kandidata do kraja 2017. godine te su istaknuli spremnost za ulaganje dodatnih napora za ispunjenje ovoga cilja. Provođenje Reformske agende, efikasno funkcioniranje Mehanizma koordinacije te nastavak provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta BiH.

Informirali su ministra Lajčáka da će komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn 9. prosinca posjetiti BiH i uručiti Upitinik Europske komisije što će biti novi veliki korak na europskom putu. Također su izrazili zadovoljstvo Izvješćem Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu koji je pozitiviniji od prošlogodišnjeg.

Sugovornici su se složili da je potrebno intenzivirati zajedničke aktivnosti na promoviranju investicijskih potencijala BiH kroz organiziranje različitih vidova poslovnih susreta s potencijalnim ulagačima iz Slovačke, a na kojima bi se prezentirali potencijali i raspoloživi investicijski projekti iz BiH. U tom smislu pozdravljen je dolazak izaslanstva gospodarstvenika Slovačke Republike sačinjene od predstavnika tvrtki koje posluju u raznim gospodarskim oblastima.

Ministar Lajčák je izrazio zadovoljstvo zbog napretka BiH i ponovio spremnost Slovačke da nastavi pružati svu potrebnu potporu BiH u procesu eurointegracija. Ona će posebno biti izražena od početka naredne godine činjenicom da Veleposlanstvo Slovačke Republike u BiH preuzima ulogu NATO kontakt-veleposlanstva za BiH.

Sastanku je u ime predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića nazočio predstavnik Aleksandar Savović, navodi se iz Ureda za informiranje Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close