Susreti

Lagumdžija s kolegama: BiH je zaglavila

Vijesti / Flash | 03. 04. 2014. u 09:38 M.T.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskihg poslova BiH Zlatko Lagumdžija u razgovorima sa šefovima diplomacije više europskih zemalja i glavnim tajnicima UN-a Ban Ki Moonom i Vijeća Europe Torbjornom Jaglandom naglasio je kako novi pristup EU treba otvoriti natjecanje u BiH u rješavanju, a ne opisivanju i stavranju problema.

Aktiviranje MAP-a

U fokusu ovih razgovora u Bruxellesu bila je potreba za osmišljavanjem novog pristupa EU prema BiH, te njenog bržeg puta a aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP), odnosno integracije u NATO strukture, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U razgovoru s ministrom vanjskih poslova Njemačke Frankom-Walterom Steinmeierom Lagumdžija je naglasio da je europski put BiH u svojevrsnom ćorsokaku.

''Potrebno je uspostaviti novi pristup koji će se odvijati u dva paralelna pravca, i osim ispunjavanja političkih uvjeta potrebnih ustavnih reformi k funkcionalnoj BiH, omogućiti provođenje ključnih ekonomskih i socijalnih reformi, vladavine prava, sustavnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala'', istaknuo je Lagumdžija.

Potreban novi prsitup

U razgovoru s grčkim ministrom vanjskih poslova Evangelosom Venizelosom, čija zemlja trenutno presjedava EU, istaknuta je važnost kreiranja novog, svježeg pristupa EU prema BiH. Nadaju se da će zaključci Vijeća za vanjsku politiku EU na travanjskom sastanku poslati pozitivnu poruku kada je riječ o novom pristupu EU prema BiH.

Vanzilos pozvao je Lagumdžiju na Ministarsku konferenciju EU- zapadni Balkan koja će u maju biti održana u Solunu, a na kojoj će se raspravljati o EU perspektivama zemalja zapadnog Balkana, što se posebno odnosi i na BiH.

U razgovoru s ministricom vanjskih poslova Italije  Federicom Mogherini, čija zemlja u drugoj godini preuzima predsjedavanje EU, Lagumdžija detaljnije pojašnjava inicijativu o potrebi novog pristupa EU prema BiH, kao i potrebe za otvaranjem poglavlja 23 i 24., usmjerenih na borbu protiv korupcije.

Potreba za stvaranjem novog pristupa EU prema BiH, kao i rješavanje socio-ekonomskog problema građana BiH bili su tema razgovora Lagumdžije i sa ministrima vanjskih poslova Finske, Belgije, Nizozemske i Bugarske.

Građani opravdano nezadovoljni

Lagumdžija je upoznao Ban Ki Moona i Jaglanda o posljednjim događanjimau BiH, opravdanim nezadovoljstvima građana i njihovim zahtjevima usmjerenih k rješavanju stvarnih životnih problema.

Fokus razgovora Lagumdžije i ministra vanjskih poslovhmetom Davutogloum bio je proces približavanja BiH NATO-u.

Drugogo dana svog boravka u Bruxellesu, Lagumdžija je sudjelovao na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća, posvećenom ISAF mirovnoj misiji u Avganistanu. Sastanku su prisustvovali ministri inostranih poslova zemalja članica NATO i zemalja čije jedinice učestvuju u misijiu Afganistanu.

Lagumdžija je sudionicima sastanka naglasio kako je BiH, kao aktivni sudionik u ISAF misiji, podržava napore međunarodne zajednice u procesu stabilizacije i izgradnje mira u Afganistanu.

Kopirati
Drag cursor here to close