Brodovi

Lagumdžija rutinskom dozvolom trenira bošnjačko vlasništvo nad BiH

Vijesti / Flash | 08. 07. 2014. u 08:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poraz hrvatske politike je ako Neumljani budu prinuđeni na protest'', priopćila je Hrvatska republikanska stranka (HRS) kritizirajući hrvatske ministre u Vijeću ministara navodeći kako Neumljani trebaju konkretne korake, ne zabrinutost.

''Prva stvar koju ne shvaćaju naši ministri: problem nije uplovljavanje turskih brodova u zenitu turističke sezone, problem je bilo kakvo uplovljavanje brodova u Neumski zaljev. Uplovljavanje u jeku turističke sezone samo demaskira isključivo političku narav ovog čina. Šteta za endemski ekosustav bi mogla biti nepovratna uplovljavanjem samo jednog broda. Samo putem balastnih voda moguć je unos strane flore koja, u nedostatku prirodnih predatora, agresivno djeluje na domicilne organizme'', navodi HRS i naglašava kako još uvijek nije sanirana šteta dolaska francuskog broda iz 2010. godine.

HRS navodi kako ministar Zlatko Lagumdžija ''rutinskom dozvolom'' trenira bošnjačko vlasništvo nad BiH te da bi zabrinuti hrvatski ministri morali biti upoznati da je povjerenstvo Svjetske banke, u sklopu Water Partneship programa, 2013. godine izradila izvješće o najugroženijim područjima od onečišćenja.

U njemu, navodi HRS, stoji da ''u skladu sa stručnim kriterijima Neumski zaljev nije u opasnosti od onečišćenja, ali je u opasnosti da to postane, te mora biti predmetom primarnog stručnog nadgledanja u cilju svog očuvanja''.

''Za ovo je svjetska banka u svom donatorskom fondu spomenutog programa osigurala i nepovratna sredstva za očuvanje okoliša, od koje bi, eventualnim apliciranjem, mala općina poput neumske mogla dugoročno profitirati'', navodi HRS i dodaje kako je druga stvar koju ne shvaćaju hrvatski ministri ta da ukoliko Neumljani budu prinuđeni na prosvjede i blokiranje magistrale onda će to biti poraz naše politike.

''Potrebno je što prije ispitati zakonitost „rutinskog“ donošenja odluke o uplovljavanju. Je li zakonski definirano usuglašavanje s nižim razinama vlasti, je li došlo do istih i kako je moguće ovakvo treniranje strogoće od strane političkog Sarajeva?'', pita se HRS i navodi kako predsjedatelj Vijeća ministara mora iskoristiti autoritet te pozvati Predsjedništvo BiH da onemogući uplovljavanje bilo kakvih brodova u neumski zaljev.

HRS predlaže da se uplovljavanje brodova turske mornarice premjesti u luku Ploče.

''Ukoliko ništa od ovoga nije moguće i nije ostvarivo, tek onda se može razmišljati o organiziranim prosvjedima, s tim da prvi u redu ne budu Neumljani, nego oni koji ih predstavljaju u tijelima vlasti i za to su više nego dobro plaćeni'', navodi se u priopćenju HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close