opet iznova

Lagumdžija na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji: BiH zaslužuje novu šansu

Vijesti / Flash | 08. 02. 2015. u 10:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sudjelovao je na 51. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se od 6. do 8. veljače održava u Minhenu, na poziv predsjedavajućeg MSC-a veleposlanika Wolfganga Ischingera.

Centralna tema Konferencije je kolaps međunarodnog poretka kroz pogled na krizu u Ukrajini i njene moguće implikacije po europsku sigurnost kao i na situaciju na Bliskom istoku. Pitanje izbjegličke krize u svijetu i borba protiv terorizma su također među glavnim temama konferencije.

Na konferenciji sudjeluje dvadesetak šefova država i vlada, oko 60 ministara vanjskih poslova i obrane, 30 čelnika velikih svjetskih kompanija kao i veliki broj parlamentarnih izaslanstava, čelnika međunarodnih organizacija, financijskih institucija i dr.

Između ostalih na konferenciji sudjeluju njemačka kancelarka Angela Merkel, potpredsjednik SAD-a Joseph Biden i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

BiH zaslužuje novu šansu

Lagumdžija je sudjelovao u panel diskusiji o energetskoj sigurnosti koju je organizirala BMW fondacija Herbert Quandt u suradnji s Earth Security Group kao i na sastanku koji je organizirala Inicijativa za nuklearne prijetnje (The Nuclear Threat Initiative) na kojem je razgovarano o novoj inicijativi NTI-a čiji je cilj da pomogne razrješenje kriza koje su prijetnja euroatlantskoj sigurnosti i pomogne početak ponovne izgradnje povjerenja u regiji.

Tom prilikom s pokretačima inicijative - bivšim američkim senatorom Samom Nunnom, bivšim ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Igorom Ivanovom, predsjedavajućim MSC-a veleposlanikom Wolfgangom Ischingerom i bivšim državnim tajnikom za obranu Ujedinjenog Kraljevstva Desmondom Browneom i drugim visokim vladinim dužnosnicima i stručnjacima razmijenio je ideje i preporuke za razvoj novog, svježeg pristupa uspostavi sigurnije i stabilnije forme sigurnosti u euroatlantskoj regiji. Naglasio je da u tom svjetlu BiH zaslužuje novu šansu.

Na sastanku je izražen stav da razrješavanje trenutnih kriza i izgradnja nove arhitekture euroatlantske regionalne sigurnosti zahtjeva snažno političko liderstvo i novi način razmišljanja.

Lagumdžija je u Munhenu imao niz susreta s ministrima vanjskih poslova, među njima i s ministrima vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bertom Koendersom, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Boslashrgeom Brendeom i s ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžana Elmarom Mammadiarovom s kojima je razgovarao o situaciji u BiH i regionu.

Lagumdžija je sugovornike upoznao s trenutnom političkom situacijom u BiH tijekom formiranja vlasti kao i aktivnostima na planu europskih integracija naše zemlje, odnosno realizacije inicijative Europske unije za pokretanje i ubrzanje europskih integracija BiH.

Ocijenjeno je da inicijativa predstavlja i dobru priliku da se fokus aktivnosti u narednom razdoblju usmjeri na ekonomska pitanja, te još jednom ukazano na potrebu što skorijeg okončanja procesa formiranja vlasti i poduzimanja potrebnih reformi.

''BiH zaslužuje novu šansu'', istaknuo je Lagumdžija.

Madeline Albright izrazila podršku

Posebne bilateralne razgovore imao je s generalnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjoslashrnom Jaglandom i bivšim državnim tajnikom Sjedinjenih Američkih Država Madeleine Albright.

Lagumdžija je Albright upoznao s trenutnom političkom situacijom u našoj zemlji, s posebnim osvrtom na tijek europskih i NATO integracija BiH. Sugovornici se zahvalio na stalnom zanimanju za događanja u BiH i naporima koje je uložila na uspostavljanju mira u našoj zemlji. Posebno je istaknuo značaj daljnje snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini.

Albright je ovom prilikom izrazila podršku i spremnost za angažovanje u daljnjim procesima jačanja institucionalnih kapaciteta u BiH i funkcionalnosti naše države na njenom europskom i euroatlantskom putu.

Glavna tema razgovora Lagumdžije i generalnog tajnika Jaglanda bilo je predstojeće predsjedavanja BiH Vijećem Evrope (19. svibanj - 15. studeni 2015. godine).

Lagumdžija je naglasio da su tri glavna prioriteta bh. predsjedavanja Istanbulska konvencija o sprečavanju nasilja nad ženama i obiteljskom nasilja, Europska kulturna konvencija s posebnim akcentom na europski film, te susjedska politika VE.

Najavio je da će u okviru predsjedavanja BiH biti održane i tri konferencije na visokom nivou te pozvao generalnog tajnika Jaglanda da sudjeluje u njihovom radu.

Lagumdžija je generalnom tajniku VE i generalnom tajniku OSCE-a predložio da BiH i Srbija kao predsjedavajuće ove dvije međunarodne organizacije u narednom razdoblju organiziraju zajedničke aktivnosti vezane za stabilnost i sigurnost u ovom dijelu svijeta.

O tome je razgovarao i s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem kako bi se pokrenule odgovarajući naredni koraci tijekom predsjedavanja BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close