Tučić optužuje

Lagumdžija je zahtjevao da se oružje izveze u Ukrajinu

Vijesti / Flash | 24. 01. 2015. u 09:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Boris Tučić, koji je nedavno dao ostavku na poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tvrdi da su suglasnost za izvoz naoružanja iz BiH u Ukrajinu dali članovi SDP-a u Vijeću ministara BiH - ministri vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, obrane Zekerijah Osmić i zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar.

"Prilikom davanja suglasnosti za izvoz naoružanja iz BiH u Ukrajinu nadležne institucije nisu vodile računa o posljedicama po BiH", rekao je Tučić za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, javna je tajna da su suglasnosti za izvoz u Ministarstvu vanjskih poslova BiH stajale osamdesetak dana, jer ih niži službenici nisu htjeli potpisati, prenijela je Srna.

"Bili su protiv, ali je Lagumdžija insistirao na tome da bude potpisano i oni su to učinili", istaknuo je Tučić.

Naveo je kako je Ministarstvo vanjskih poslova BiH "pretrčalo" preko obveze identifikacije i utvrđivanja činjenica ispunjava li zahtjev za izvoz naoružanja uvjete propisane zakonom i podzakonskim aktima i je li u skladu sa sporazumima koje ima BiH.

"Jedna od prvih obveza je da ministarstvo utvrdi primjenjuju li se na teritoriji zemlje uvoznika sankcije Vijeća sigurnosti, OEBS-a i EU. Lagumdžija je trebao vidjeti, vodeći računa o vanjskoj politici BiH, hoće li ovaj izvoz ugroziti interes BiH", napomenuo je Tučić.

Podsjetio je kako su članice OEBS-a zabranile izvoz oružja u Ukrajinu, dok je odlukom Vijeća EU iz 2010. godine, koja je objavljena u "Službenom glasniku BiH", zabranjen plasman opreme i naoružanja u područja gdje se vode oružani sukobi.

"Veleposlaniku BiH u Rusiji rečeno je da će se realizacijom ovog izvoza poremetiti odnosi dvije zemlje. Ruski veleposlanik ostvario je kontakt s Lagumdžijom, Predsjedništvom BiH i sa mnom i tražio da bude preispitana suglasnost i da se u obzir uzmu sve štetne posljedice", kaže Tučić.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH se oglušilo o sve to.

"Razumijem bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, ali ono što tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić su laži i podvale", rekao je Tučić i dodao kako mu je Ivanić, kada mu je 5. siječnja dostavio dopis i kada su razgovarali, rekao da se neće pozivati na nacionalni interes kada je riječ o ovom izvozu.

"Očigledno je da vraća dugove onima zahvaljujući čijim glasovima je došao na tu poziciju. Neka sve to ide na njegovu dušu. Ne pada mi na pamet da se pravdam bilo kome i odgovaram na nesuvisle napade, savjest mi je čista", rekao je Tučić, koji je nakon afere oko izvoza naoružanja dao ostavku na ministarsku poziciju.

Kopirati
Drag cursor here to close