Osvrt

Kusturica: Sarajevo nije daleko od stvaranja kalifata

Vijesti / Flash | 01. 04. 2016. u 13:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati srpski redatelj Emir Kusturica ocijenio je da Sarajevo nije daleko od stvaranja kalifata, koji već postoji u Siriji i podsjetio da je mnogo ranije Alija Izetbegović u svojoj "Islamskoj deklaraciji" pisao o neophodnosti stvaranja kalifata gdje žive samo muslimani, piše Srna.

"?edan kalifat već postoji u Siriji, a Sarajevo nije daleko od toga", naveo je Kusturica podsjetivši da je Izetbegović u tom svoj djelu iznio sumnju da islam i Zapad mogu zajedno.

U reagiranju na tekst "Zločinac u razvoju" u kojem američki pisac Aleksandar Hemon, rođen u Sarajevu, uspoređuje Donalda Trumpa i Vojislava Šešelja sa nacistima, Kusturica napominje da nije Trump izmislio nemogućnost multietničkog života muslimana i krišćana, nego je govorio da milijarda i šesto milijuna muslimana mrze kršćane.

Kusturica ocjenjuje da je kandidat za američkog predsjednika Trump pretjerao, ali da su multietnički život u praksi uništile posljednjih 20 godina američke vojne formacije.

"Gdje god je nagazila američka čizma, nestao je multietnički život. Uključujući i Hemonovo Sarajevo", istakao je Kusturica, koji Hemona naziva politički korektnim piscem iz Amerike, rođenim u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close