izjašnjavanje

Kusturica o referendumu: Mi budale hoćemo mir, a oni...

Vijesti / Flash | 23. 09. 2016. u 07:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emir Kusturica izjavio je da je referendum o Danu Republike od velikog značaja za Republiku Srpsku, jer to nije referendum o datumu, već izjašnjavanje "svih naših sunarodnjaka i ljudi dobre volje koji se ne bore samo za taj dan, nego i za slobodu odnosno očuvanje naše kulture".

''Prvo je bio pokušaj da se ukine ime i godišnjica Republike Srpske, pa je tek onda uvedeno i pitanje postojanja referenduma. Da je redoslijed bio obrnut, odnosno da je mogao biti obrnut onda bi mogli govoriti o tome kako je neumjesno ponašanje predsjednika Republike Srpske. Ovako kao što je i obrana slobode u našem narodu uvijek na dnevnom redu, tako je i ovaj put veoma vidljiv proces kojeg Bakir Izetbegović obnavlja i ide stazama svoga oca", istaknuo je Kusturica.

Kada je mir u BiH bio zagarantiran Kutiljerovim planom, podsjetio je Kusturica, Alija Izetbegović je po nagovoru američkog veleposlanika Vorena Zimermmana odbio mirovni sporazum koji je prethodno prihvatio.

''Tako i sada. Sve što postoji u arsenalu Bakira Izetbegovića pokrenuto je da bi se narušio mir u BiH'', ocijenio je Kusturica i dodao: Mi smo htjeli da jedan od simbola tog mira bude Andrićgrad, a ja sam shvatio da oni ne žele mir. Višegrad jeste bio muslimanski većinski grad, ali su ga naselili Konjičani koji su morali otići iz Konjica posle Daytona i još prije Daytona, pa se ja pitam je li moguće da je riječ o apsolutnoj dominaciji i uništenju njima suprotstavljene kulture.

On je naveo da je bio mišljenja da će Andrićgrad biti grad mira, te da je s tom namjerom i napravljen, ali je tajna u tome, kaže, što "oni" neće mir.

''Način na koji se krenulo na Republiku Srpsku sugerira da njima zapravo ne treba mir, a mi budale hoćemo napraviti spomenike miru ili pomirenju kao što je bila namjera sa Andrićgradom'', naglasio je redatelj.

I zato, poručio je Kusturica, što se tiče referenduma - ako propustimo na jednom dočekat će nas na drugom i stoga je veoma važno da svi izađemo na referendum", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close