Volja političara

Kurz: Datum ovisi u potpunosti o političkim akterima u BiH

Vijesti / Flash | 07. 07. 2016. u 07:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 2015. godine BiH je ponovno na europskom putu. Mnogo toga je postignuto. Što je najvažnije, određeni reformski koraci napokon su dogovoreni širom cijele zemlje - ocijenio je u intervjuu za "Faktor" austrijski ministar za Europu, integracije i vanjske poslove Sebastian Kurz.

Upitan možemo li očekivati da se zahtjev za članstvo BiH u EU nađe na stolu tijekom slovačkog predsjedavanja Europskom unijom, Kurz je naglasio da je ključno zadržati sadašnji tempo.

''Jačanje vladavine prava i smanjenje ogromne administracije te poboljšanje učinkovitosti institucija su već na dnevnom redu - to nije jednostavan zadatak, no to je apsolutno potrebno kako bi se biznisu dala šansa za razvoj te stvorila radna mjesta za ljude u vašoj zemlji. Što se tiče uzimanja u razmatranje zahtjeva BiH za članstvo u Uniji, prije toga se moraju ispuniti dobro poznati uvjeti (prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a uvođenjem novih, dodatnih kvota za bescarinski uvoz zbog ulaska Hrvatske u EU te Mehanizam koordinacije različitih razina vlasti u BiH). Nadam se da će vaše vlade uskoro pronaći održivo rješenje kako bismo mogli čim prije razmotriti vaš zahtjev za članstvo. Datum ovisi u potpunosti o političkim akterima u vašoj zemlji i njihovoj volji za postizanjem kompromisa'', rekao je, između ostalog Kurz za "Faktor".

Kopirati
Drag cursor here to close