VSTV

Kurspahić: Veliki broj osnovanih pritužbi

Vijesti / Flash | 19. 04. 2017. u 12:29 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) u 2016. godine imao je 919 predmeta protiv nosilaca pravosudnih funkcija, otvoreno je 68 predmeta po službenoj dužnosti, što predstavlja 7,4 posto od ukupnog broja predmeta, dok se preostali odnose na pritužbe i dopune pritužbi podnesene Uredu.

Rečeno je to na današnjoj pres-konferenciji na kojoj je prezentiran godišnji izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužitelja kada je novoimenovana glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić napomenula da su pokrenuta 32 disciplinska postupka, što je najveći broj osnovanih pritužbi od osnivanja Ureda.

Napomenula je da je u prošloj godini okončano 28 disciplinskih postupaka, od kojih je pravosnažnih 22, pet ih je u drugom stepenu, a jedan pred trećestepenim tijelom VSTV-a koje i utvrđuje odgovornost te izriče sankcije za nosioce pravosudnih funkcija.

U postupcima je izrečeno 27 disciplinskih mjera među kojima je najčešća javna opomena, smanjenje plaće te pismena opomena koja se javno ne objavljuje, a u jednom disciplinskom postupku izrečena je najstroža mjera, razrješenje dužnosti tužitelja, dok je u jednom izrečena posebna mjera obavezne edukacije, a zabilježen je i slučaj kada je osoba dala otkaz tijekom trajanja disciplinskog postupka.

Istaknula je da je u prošloj godini podneseno šest zahtjeva za suspenziju, od čega su četiri prihvaćena, a dva odbijena, dodajući da su ovoj godini od siječnja do travnja podnesena četiri zahtjeva za suspenziju, od kojih su dva prihvaćena.

Govoreći o razlozima ovako velikom broju osnovanih pritužbi Kurspahić je pojasnila da je Ured radio na informiranju o mandatu koji ima ova institucija ističući da su ranije stranke u postupku podnosile zahtjeve za pokretanje disciplinskog postupka protiv političara, advokata, notara, a sve to nije u mandatu tog ureda.

Iznijela je i podatak da 50 posto zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka podnose stranke u postupku, ali je vrlo mali procent onih koji su osnovani (dva posto), dok je dobrim nazvala činjenicu da je povećan broj zahtjeva koje podnose predsjednici sudova i glavni tužitelji kazavši da upravo oni najbolje znaju stanje u tim institucijama.

"Najviše prijava se podnosi zbog nemara i nepažnje u vršenju službene dužnosti" istaknula je Kurspahić, naglašavajući da se najveći broj zahtjeva podnosi protiv sudija koji su i najodgovorniji u sudskim postupcima također precizirajući da je najviše pritužbi u općinskim sudovima u kojima je i najveći broj sudija i tužitelja.

Napomenula je i da je VSTV-u ukazano na činjenicu da postoje slučajevi gdje je zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pokrenut za isti prekršaj po dva ili tri puta, te je predloženo da se napravi registar takvih slučajeva radi poduzimanja mjera u tom smislu.

Ocijenila je i da su mediji partneri ovoj instituciji jer je u prošloj godini, po osnovu pokretanja disciplinskog postupka po službenoj dužnosti, Ured pokrenuo 20 postupaka nakon medijskih napisa te je u četiri slučaja i pokrenut disciplinski postupak.

Kao jedan od problema u radu ovog ureda navela je nepopunjenost radnih mjesta, odnosno stručnih osoba, kazavši da Ured radi s 55 posto popunjenosti radnih mjesta stručnog osoblja.

Kako je na kraju ponovljeno mandat Ureda se odnosi na pokretanje disciplinskih postupaka protiv nosilaca pravosudnih funkcija zbog povreda profesionalne dužnosti koja predstavlja disciplinski prekršaj, ali i na zaštitu digniteta pravosuđa i nosilaca pravosudnih funkcija od neosnovanih pritužbi.

Kopirati
Drag cursor here to close