Teroristička banda

Kurdi traže njemačko oružje

Vijesti / Flash | 16. 08. 2014. u 15:11 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački ministar vanjskih poslova Walter Steinmeier susreo se u Bagdadu s iračkim predsjednikom Fuadom Mosumom, dan nakon što je EU odobrila naoružavanje iračkih Kurda koji se bore protiv boraca Islamske države.

Teroristička banda ubojica pokušava ovladati zemljom", rekao je njemački ministar govoreći o odmetnutom krilu Al Qaide koje je zauzelo goleme predjele sjevernog i zapadnog Iraka.

Njemački ministar razgovarat će s iračkim vlastima o političkoj i sigurnosnoj situaciji u zemlji, kao i o pomoći izbjeglicama, navode državni mediji. Također, sastat će se i s mandatarom za sastav nove iračke vlade Hajdarom al-Abadijem.

Steinmeier će razgovarati u Erbilu i s predsjednikom Kurdistana Masudom Barzanijem o daljnjem pružanju njemačke vojne pomoći, navodi dpa.

Barzani je od Njemačke zatražio oružje za kurdske borce koji se bore protiv islamističkih militanata i rekao da strane sile moraju prekinuti dotok novca Islamskoj državi.

Od Njemačke očekujemo oružje i streljivo za našu vojsku kako bi se mogli boriti protiv Islamske države, izjavio je kurdski predsjednik njemačkom magazinu Focus.

EU je u petak dala zeleno svjetlo vladama zemalja članica da naoružaju Kurde uz suglasnost iračke vlade.

Njemačka se nakon Drugog svjetskog rata suzdržavala od uključivaja u ratne sukobe.

Ipak, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen rekla je da vlada razmatra mogućnost dostave vojne opreme. Ipak je smanjila očekivanja Kurda rekavši da su snage u Iraku uvježbane na sovjetskom oružju koje Njemačka nije imala niti ga može isporučiti.

Kopirati
Drag cursor here to close