Borbe

Kurdi napreduju, Amerikanci smaknuli tri lidera Islamske države

Vijesti / Flash | 19. 12. 2014. u 10:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kurdske trupe, potpomognute američkim zrakoplovima, u ofanzivi protiv snaga Islamske države oslobodile su velik dio iračkog teritorija nadomak granice sa Sirijom, objavili su američki vojni izvori.

Zrakoplovi koalicije zadnjih su dana na tom frontu izveli više od 50 borbenih letova 'koji su pomogli kurdskim snagama da manevriraju i povrate nekih 100 četvornih kilometara okupiranog teritorija', rekao je novinarima general-bojnik James Terry, zapovjednik američkih snaga u borbi protiv IS-a.

Pešmerge su se već pohvalile kako su potisnule militante iz nekoliko sela u okolici Sinjara te da nastavljaju s napredovanjem na sjeverozapadu Iraka.

Upravo je osvajanje Sinjara u kolovozu i progon jazida koji žive na tom prostoru bio jedan od glavnih povoda za početak američke vojne intervencije protiv militanata IS-a.

Američki su zrakoplovi od početka kampanje izveli 1.361 borbeni let na mete samoproglašene Islamske države, pohvalio se Terry. Amerikanci tvrde i da su u zračnim napadima u proteklih mjesec i pol likvidirali tri zapovjednika IS-a: Hajija Mutazza, Abda al-Basita i Radwina Taliba.

Napredovanje militanata je zaustavljeno i oni imaju velikih problema u premještanju trupa te komunikaciji zbog neprestanih zračnih napada, tvrde Amerikanci.
Sljedećih tjedana u Irak bi trebalo stići još tisuću američkih vojnika koji će obučavati lokalne vojnike za konačni obračun s militantima.

No, Terry kaže kako će za ponovnu izgradnju iračke vojske trebati bar tri godine.
Iračani pak žele što prije pokrenuti kontraofenzivu kako bi povratili Mosul koji je u rukama militanata od lipnja ove godine

Kopirati
Drag cursor here to close