Pritisak na državnu granicu

Kuprešaković: Nezakoniti prelasci državne granice povećani za gotovo 70 posto

Od Granične policije se očekuje da svim raspoloživim kapacitetima štiti državnu granicu
Vijesti / Flash | 30. 04. 2024. u 14:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i pomoćnik ravnatelja za organizaciju i operacije GPBiH Dragan Kulić sastali su se u utorak s pomoćnikom ravnatelja za specijalne operacije MUP-a Republike Srbije generalom Dejanom Lukovićem na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj.

Kako su izvijestili iz Granične policije BiH, uz generala Lukovića, nazočili su i ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum i ravnatelj Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa.

Krijumčarenje ljudima

Povod posjete graničnom prijelazu i radnog sastanka je organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima krijumčarenje i trgovina ljudima.

Ravnatelj Kuprešaković je istaknuo da pripadnici Granične policije BiH provode pojačane aktivnosti s ciljem borbe protiv organiziranog kriminala u vezi s nezakonitim migracijama te da je izuzetno važna kontinuirana suradnja na državnoj razini i sa susjednim zemljama.

"Svjedoci smo sve češćih izvršenja kaznenih djela organiziranih kriminalnih skupina u vezi s krijumčarenjem ljudi čiji lanac trebamo razbiti suradnjom i operativnim djelovanjem. Krijumčari pokušavaju u vozilima i čamcima preko rijeke Drine nezakonito ući u BiH. Samo u prva dva mjeseca 2024. godine, Granična policija BiH je u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice zabilježila povećanje od gotovo 70 posto u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine", istaknuo je Kuprešaković.

Pojačan migracijski pritisak

Taj podatak, kaže, dovoljno govori o pojačanom migracijskom pritisku i očekuje se da će biti i snažniji, a od Granične policije se očekuje da svim raspoloživim kapacitetima štiti državnu granicu, kao što to i čini.

Rekao je i da mu je drago što su partnerske policijske agencije u potpunosti otvorene za unaprjeđenje suradnje, razmjenu iskustva, informacija i zajedničke ophodnje i aktivnosti, a što pokazuje i današnji posjet MGP-u Karakaj.

Zaključeno je da će se zajedničke aktivnosti pojačati, dogovoreno je pojačanje zajedničkih ophodnji, podizanje suradnje na višu razinu, zaduženi su zapovjednici za kontinuirano razmjenjivanje informacija i obavještavanje rukovodstva po svim pitanjima. Usuglašeni su i daljnji operativni koraci s ciljem razbijanja lanca organiziranih kriminalnih skupina, navodi se u izvješću.

Kopirati
Drag cursor here to close