''To je rodbina Čovića, Bevande, Miličevića''

Kukić o Aluminiju: Odgovorna je kriminogena ideologija HDZ-a

Hrvatska iz struje koju proizvodi iz akumulacije Buško jezero, i to 30 godina, potkrada drugu državu, danas čeka što će se dogoditi s Aluminijem.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2019. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišni profesor i politički analitičar Slavo Kukić govoreći o stanju u Aluminiju za N1 je kazao da ''kad treba izvlačiti maslo, onda je to hrvatsko, a kad treba posložiti račune, onda je to državno''.

Kukić je za N1 o stanju u Aluminiju Mostar rekao kako je tu više problema ''Činjenica je da će 900 radnika ostati bez posla, i izgledno je da će 900 obitelji spakirati kofere i napustiti BiH. Ako gledate s pozicije interesa kapitala - vlasnici su Vlada FBiH, mali dioničari i hrvatska dioničari. Generalni interes je profit a ako se stvaraju gubici, logičan interes vlasnika je da se ono što pravi štetu i ugasi'', kazao je.

Kukić kao drugi problem navodi odgovornost koja je usmjerena prema Vladi FBIH. ''Od nje se traži da se osigura struja po posebnim tarifama, iako niko ne kaže koje su posljedice toga - država će ostati bez novih dividendi, ugroženo će biti 500.000 umirovljenika, školstvo, zdravstvo i tako dalje. Niko ne okreće pogled prema malim dioničarima koji su 44 posto vlasnici'', ističe.

Posebno se dotaknuo Hrvatske koja je 12 posto suvlasnik u Aluminiju navodeći kako Hrvatska iz struje koju proizvodi iz akumulacije Buško jezero, i to 30 godina, potkrada drugu državu, danas čeka što će se dogoditi s Aluminijem.

Glavnu adresu za odgovornost Aluminija Kukić navodi ''kriminogenu ideologiju HDZ-a koja tamo zapošljava rodbinu i stranačke kadrove. Tamo zadržava apsolutnu kontrolu po principu 'ovo je hrvatsko'. Pogledajte ko je sve zaposlen u Aluminiju - to je rodbina Čovića, Bevande, Miličević - najisturenijeg HDZ-ovog kruga.", istaknuo je.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o aktivnostima koje su vođene u gospodarskom društvu Aluminij d.d. Mostar u razdoblju 2015-2019., a o tome kako je moguće da je tek jučer usvojena ta informacija, profesor Kukić naglasio je kako je to nevjerojatno.

"Ona je usvojila informaciju umjesto da je svake godine najmanje dva puta od organa upravljanja, nadzornog odbora tražila detaljne informacije kako bi mogla određivati dalje mjere što činiti tamo gdje je njezin kapital. Na ovaj način se samo pokazuje kako na toj vladi postoji suglasnost. Interesna grupiranja ovo je bošnjačko, hrvatsko, ne dirajte u naše krugove mi nećemo u vaše", poručio je.

Na pitanje je li prekasno tražiti investitore sada, Kukić je rekao: "Moglo se učiniti svašta i u puno povoljnijim situacijama. Glencore je intervenirao da bi ugasio 'požar' bar na nekoliko dana, što pokazuje da je zainteresiran za Aluminij i kako taj 'požar' sada koristi kako bi dobio od države privilegiranu cijenu struje. Spašavanje nekoga ne smije biti uzrok upropaštavanja svega ostalog. Ako može opstati tim bolje - opstat će 900 radnika, ali ako Aluminij ne može, ako prijeti daljim dubiozama, s tim se treba pomiriti. Mišljenje ekonomista je da spašavanje ovakvog Aluminija puno skuplje nego izgradnja potpuno novog kapaciteta s novim tehnologijama".

Kukić smatra kako niko neće snositi odgovornost ukoliko dođe do gašenja Aluminija Mostar, jer kako je naglasio, ''ovdje se upropaštava zemlja 30 godina i niko ne snosi odgovornost, ako to i bude slučaj, onda će nastradati netko na nižim razinama, netko tko nije ni kriv ni dužan'', kao je.

Kopirati
Drag cursor here to close