Preustroj Federacije

Kukić: Čović bi se zadovoljio prostorom od Stoca do Livna

Vijesti / Flash | 01. 09. 2016. u 06:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišni profesor i analitičar Slavo Kukić prokomentirao je posljednja događanja u Bosni u Hercegovini, pismo člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku u kojem navodi modalitete preustroja FBiH i posljednje izjave Zorana Milanovića.

Kukić je rekao da u Čovićevom pismu Inzku i članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira "nema ništa novo u odnosu na ono šta Čović reciklira već 15 godina", piše N1.

"Novina je tek u tome da prijedlozi koje Čović upućuje adresantima ovoga pisma zapravo na najzorniji način svjedoče kako je on definitivno postao igračka i instrument političkih ciljeva Milorada Dodika", kazao je Kukić te dodao:

"Kad kažem to, mislim na dio njegovog pisma u kojem on sugerira moguće modalitete koji bi doveli Hrvate u jednakopravnu poziciju. Pa kaže - na prvom mjestu da je jedan od modaliteta preustroj Federacije. Ako je preustroj Federacije modalitet za ravnopravnost Hrvata, onda to izrekom znači da on ne želi dirati u RS, on ne želi preustrojiti BiH na način koji će omogućiti ravnopravnost svih na svim njezinim dijelovima, nego želi naprosto zahvatiti ono što je bio prostor Herceg-Bosne.

Pošto to nije moguće i ja sam sasvim siguran da bi se on zadovojio prostorom od Stoca do Livna kao jednim relativno homogenim prostorom na kojem i danas živi ispod 50 posto Hrvata prema popisima od 2013. Ako je to tako, onda to zorno pokazuje da on zapravo prvo želi legitimirati apsolutno sve ono što radi Dodik i drugo - želi dodatno sudjelovati u destruiranju BiH na način da hoće uvesti i treći entitet. Uostalom, samo koji dan nakon toga je slavio i Herceg-Bosnu koju niko živ u svijetu ne gleda sa simpatijama, dapače", kazao je Kukić za N1.

Govoreći o izjavama bivšeg premijera Hrvatske i lidera SDP-a Zorana Milanovića koji je kazao da "BiH nije država" i "da ovdje nema s kim pričati", Kukić navodi da je predizborna kampanja u Hrvatskoj "dovela Zorana Milanovića u situaciju da razmišlja kako dobiti jedan dio desnog biračkog tijela koje SDP-u inače nije sklono".

"Pronašao je formulu koja je najnesretnija da on kao lider socijaldemokrata koji se pozivaju na sasvim druge vrijednosti zapravo funkcionira kao što je funkcionirao Franjo Tuđman, da faktički kaže dođe li do disolucije BiH zbog onoga što rade Dodik i Vučić zajedno u vezi s referendumom, ja neću Hrvate ostaviti Bošnjacima, a što to drugim riječima znači? Uzeću taj dio bh. prostora i valjda ga priključiti Hrvatskoj ili naći neku drugu formu. Ja mislim da to nije stav Zorana Milanovića, i da je ustvari to svoje dodvoravanje desnom biračkom tijelu izveo tako traljavo da danas mora trpjeti kritike i da zbog činjenice da je to sam shvatio, se naknadno mora ispričavati i objašnjavati šta je pod tim podrazumijevao", pojašnjava Kukić.

Milanovićeve riječi, kazao je Kukić, su bile politički neodgovorne.

"Ja sam među inim pisao da sve to nas danas dovodi u situaciju da zapravo moramo svjedočiti reinkarnaciji početka 90-ih, jer to što radi Vučić je potpuno identično onome šta je radio Slobodan Milošević u prvoj polovici '90-ih, da on pere ruke od svega, da se on ne želi miješati u unutarnje stvari druge države, a da ustvari kao što je onda Milošević ohrabrivao Karadžića, tako ovaj danas ohrabruje Dodika da ustvari zameće gužvu kako bi se taj velikosprski projekt barem dijelom u budućnosti ostvario.

"S druge strane, tu ako imate pariranje sa zapada na način da će se voditi briga o Hrvatima da ih se neće prepustiti Bošnjacima, to je retorika dvojca Tuđman-Milošević s prve polovice 90-ih uz dodatak da danas imamo i trećeg aktera. Imamo Turke koji se pojavljuju kao pokrovitelji Bošnjaka kojima Izetbegović svako malo i Erdoganu odlazi na noge u Istanbul čak iako je u pitanju otvaranje mosta", zaključuje Kukić.

Kopirati
Drag cursor here to close