Dugotrajan proces

Kukan: Srbija neće u EU brže od drugih država

Vijesti / Flash | 21. 04. 2014. u 10:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef izaslanstva Europskog parlamenta za Zapadni Balkan Eduard Kukan izjavio je da je prirodno da kriza u Ukrajini u ovom trenutku bude prioritet za Europsku uniju, ali da to ne znači da je proces proširenja na Balkan manje važan.

"Buknula je vatra i moramo je hitno gasiti. Ali, to ne znači da je proces proširenja na Balkan, kao dugotrajan proces, manje važan", rekao je Kukan za beogradske Večernje novosti od ponedjeljka.

Na ocjenu da se eurointegracije ipak odvijaju sporije, Kukan je odgovorio da se sve odvija "bez problema", da su pregovori u tijeku, da se EU nada da će nova Vlada Srbije biti formirana 27. travnja i "tada će svi neophodni kanali komunikacije biti funkcionalni".

Kukan je novoj vladi preporučio da nastavi raditi ono što je i do sada činila u procesu eurointegracija, ali je upozorio i da ne treba očekivati da će Srbija taj proces završiti brže od drugih država.

"Moj veoma prijateljski savjet političarima u Srbiji je da ne trebaju najavljivati svojim građanima da će zemlja prolaziti kroz proces europskih integracija brže nego ostale države, i da će za četiri ili pet godina biti u EU. To, jednostavno, nije moguće, jer je za ovaj proces potrebno vrijeme. Nije neophodno isticati nešto što se neće dogoditi", rekao je Kukan.

On je pojasnio da je "najvažnije biti spreman za ulazak u EU jer nitko ne želi da se ponovi situacija s Bugarskom i Rumunijom".

"Njihov ulazak je, tada, bio politička odluka, i sada EU ima dosta problema zbog toga", reao je Kukan.

Kukan je rekao da shvaća "veoma ozbiljno" izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da Srbije neće u EU bez Kosova.

"To shvaćam veoma ozbiljno. Stvari će ići svojim tijekom. Čak čujem da postoje i neki nagovještaji oko promjene Ustava Srbije, u smislu da više reflektira novu realnost. U svakom slučaju, čitav zapadni Balkan treba ući u EU", rekao je Kukan.

Kopirati
Drag cursor here to close