Pravilnik

Pravila u državnom zatvoru: Brada do tri centimetra, bračne posjete jednom u tri mjeseca

Posebnim članom Pravilnika regulirano je i ima li zatvorenik pravo da pusti bradu ili brkove tijekom izdržavanja kazne.
Vijesti / Flash | 14. 03. 2020. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanski Sheveningen, kako popularno građani nazivaju Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, dobio je i svoj kućni red. U ''Službenim novinama BiH'', naime, objavljen je Pravilnik o kućnom redu u zatvorima.

''Neposredno po prijemu u Zavod osuđeni će se okupati i zadužiti čistom odjećom, obućom, rubljem i posteljinom'', navodi se u Pravilniku.

Osobna higijena

Zatim će zatvorenik biti pregledan i njegov izgled upoređen s onim na osobnom dokumentu.

''Osuđeni koji prema osobnim dokumentima ima bradu i brkove, odnosno bradu ili brkove, može ih zadržati tijekom izdržavanja kazne, koji moraju biti uredno podšišani i ne mogu biti duži od tri centimetra'', navodi se u Pravilniku.

Posebnim članom Pravilnika regulirano je i ima li zatvorenik pravo da pusti bradu ili brkove tijekom izdržavanja kazne.

''Izuzetno, na obrazloženu molbu osuđenoga, upravnik Zavoda može odlučiti da osuđeni ima pravo pustiti bradu tijekom izdržavanja kazne, ukoliko za to postoje vjerski ili zdravstveni razlozi, s tim da ne može biti duža od tri centimetra'', pojašnjeno je.

Slično je pravilo i za dužu kosu.

''Na obrazloženu molbu osuđenog koji prema osobnim dokumentima ima dužu kosu, upravnik Zavoda može odlučiti da osuđeni ima pravo zadržati dužu kosu tijekom izdržavanja kazne, ukoliko za to postoje opravdani razlozi, s tim da ne može prijeći preko ramena'', istaknuto je.

Također, definirano je da se osuđenom omogućava kupanje, odnosno voda za kupanje jednom dnevno, u uvjetima kojima se osigurava njegova privatnost. Prostorija za kupanje mora biti odgovarajuće opremljena i zagrijana. Osuđeni mora biti uredno podšišan i obrijan te uredno održavati kosu. Šišanje se osigurava jednom mjesečno.

Nakon što su zatvorenici završili s kupanjem, brijanjem i šišanjem, prema Pravilniku oni će, a u roku od 24 sata, obaviti i liječnički pregled. Da zatvorenici imaju uvjete za normalan život, pobrinuo se poseban član Pravilnika u kojem se navodi da prostorije u kojima borave zatvorenici moraju biti prozračene, čiste, zagrijane i dovoljno osvijetljene kako prirodnim tako i umjetnim svjetlom.

''Jedna osoba koja boravi u spavaonici imat će najmanje sedam kvadratnih metara prostora, a osobe koje borave u zajedničkim spavaonicama imat će najmanje četiri kvadratna metra po zatvoreniku i ne manje od deset kubnih metara po osobi. Osuđenima se osigurava prostor za dnevni boravak koji ima tehničke uvjete za korištenje radio i televizijskog aparata'', navedeno je.

Detaljno je pojašnjeno i da se zatvorenička posteljina sastoji od jastuka, jastučnice, plahte i navlake za deku te da se posteljina mijenja dva puta mjesečno.

Bračne posjete

Posebno je zanimljiv dio koji regulira posjete osuđenicima. Tako se posjete mogu organizirati neradnim danima u trajanju od jednog sata. Međutim, zatvorenik jednom u dva mjeseca može boraviti s bračnim partnerom, djecom ili drugom bliskom osobom, i to ne duže od tri sata u posebnim prostorijama.

Dan u zatvoru počinje u sedam sati i svaka aktivnost jasno je propisana po satnicama.

''Ustajanje, osobna higijena, spremanje prostorija, doručak i priprema za rad u okviru programa postupanja obavljaju se kao dnevne aktivnosti u periodu od sedam do osam sati. Osuđeni ručak obavljaju od 13 do 15 sati, a večeru od 18 do 19 sati. Povečerje i spavanje traje od 23 do sedam. Na znak povečerja gasi se svjetlo'', navodi se u Pravilniku.

Zajedničke prostorije

Između ostalog, navodi se da se u zajedničkoj prostoriji zatvora nalazi se jedan TV prijemnik, koji zatvorenici imaju pravo gledati tijekom boravka u toj prostoriji, te da ga ne mogu koristiti u vrijeme povečerja.

''Osuđenoj osobi nije dozvoljeno koristiti osobni TV prijemnik niti bilo koji drugi aparat za prenošenje i distribuciju zvuka i slike (tranzistor, kamera, videorekorder, playstation i sl.)'', navodi se u Pravilniku.

Točno je određeno da se osuđenici ne mogu odmarati na krevetima tijekom dana, od ponedjeljka do subote. Nedjeljom i državnim praznicima mogu se odmarati na krevetima.

Korištenje telefona

Posebnim članom Pravilnika definirano je da osuđenik koji je razvrstan u zatvoreno odjeljenje može telefonirati najviše četiri puta sedmično, a osuđeni koji je razvrstan u poluotvoreno i otvoreno odjeljenje može telefonirati svakodnevno, u skladu s mogućnostima Zavoda.

''Zavod osigurava potreban broj telefonskih govornica, zavisno od broja osuđenih. Telefoniranje se obavlja na osnovu rasporeda koji se unaprijed objavljuje. Razgovori ukupno traju, po pravilu, najduže petnaest minuta. Telefoniranje može ograničiti samo sud ili upravnik Zavoda kao disciplinsku sankciju, u skladu sa Zakonom i propisima donesenim na osnovu Zakona'', pojašnjeno je.

Kreatori Pravilnika pobrinuli su se da zatvorenici ne ostanu gladni, a navedeno je da će se zatvorenicima omogućiti dnevno tri obroka “koja se daju u pravilnim razmacima s odgovarajuće pripremljenom, posluženom i raznovrsnom hranom“.

''Najmanje dva puta tjedno osuđenoj osobi se osiguravaju svježe voće i povrće u skladu s godišnjim dobom i mogućnostima Zavoda'' naglašeno je, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close