mobilizira vojsku

Kuba: 9.000 vojnika u borbi protiv širenja virusa Zika

Vijesti / Flash | 22. 02. 2016. u 20:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kubanski predsjednik Raul Castro najavio je danas mobilizaciju 9.000 vojnika kako bi pokušali eliminirati žarišta komaraca i sačuvati zemlju od epidemije virusa Zika koji je pogodio nekoliko zemalja Latinske Amerike.

''Vojska će mobilizirati više od 9.000 vojnika i rezervista da bi pojačala operacije u borbi protiv prijenosa virusa (komaraca)'', rekao je kubanski predsjednik, u trenutku dok zemlja još nije službeno pogođena virusom.

Tom će se broju priključiti dodatnih 200 pripadnika nacionalne policije, dodao je on, a prenio je državni tisak. Prenosiv nakon uboda komarca tipa Aedes, sumnja se da je virus Zika uzročnik brojnih slučajeva urođenih mana kod novorođenčadi, posebno mikrocefalije (malformacija lobanje).

Komarac Aedes aegypti ili Aedes albopictus (tigrasti komarac) već je proširio Ziku u najmanje 36 zemalja, od kojih je 28 u sjevernoj i južnoj Americi.

''U takvom okruženju, neophodno je da svi građani i entiteti strogo poštuju sanitarne norme i primjenjuju mjere borbe protiv virusa'', rekao je kubanski predsjednik. Sanitarne službe su pokrenule akcijski plan na pokušaju sprječavanja pojave Zike, ali i u borbi protiv drugih bolesti koje prenose komarci.

Za sada ne postoji nikakav lijek protiv ovog virusa, za koji se sumnja da je povezan s neurološkim sindromom Guillain-Barre (SGB).

Brazil, zemlja koja je najviše pogođena, računa da do sada ima više od milijun i po slučajeva zaraženih Zika virusom od 2015. godine i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje "eksplozivno" širenje tog virusa u Amerikama, sa 3 do 4 milijuna slučajeva ove godine, navela je agencija Le Figaro.

Kopirati
Drag cursor here to close