Komisija za sigurnost

KS: Komesar odgovoran za lošu sigurnosnu situaciju

Vijesti / Flash | 18. 10. 2016. u 09:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za sigurnost Kantona Sarajevo pokrenula je inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog komesara Vahida Ćosića, kojega smatra odgovornim za lošu sigurnosnu situaciju.

Predsjednik Komisije za sigurnost Elvedin Okerić je zastupnicima Skupštine KS-a na sjednici podnio izvještaj Komisije koja je zaključila da je inicijativa za pokretanje postupka protiv Ćosića pokrenuta zbog povrede službene dužnosti, davanja netočnih ili nedovoljnih podataka, prikrivanja činjenica o radu policije, javlja Fena.

Izvijestio je da je inicijativu prihvatio ministar MUPKS-a Vedran Mulabdić koji je donio rješenje o pokretanju postupka protiv Ćosića.

Naglasio je da su posljedice koje su nastale ovakvim dešavanjima i ponašanjem komesara Ćosića velike, te da Komisija smatra da je time ozbiljno narušena sigurnosna situacija u KS-u, a to je dovelo i do nepovjerenja građana koji su protestirali.

Okerić je kazao i da je Komisija u proteklom periodu sugerirala svim institucijama Kantona da sve kapacitete stave za potrebe sigurnosti građana.

''Na osnovu provedenih aktivnosti, analizom je utvrđeno da je loša suradnja institucija za provedbu zakona imala za posljedicu lošu sigurnosnu situaciju'', kazao je Okerić.

Osim jako loše komunikacije i koordinacije institucija za provedbu zakona, Komisija za sigurnost je navela i nepostojanje osnova za žalbe građana na rad i ponašanje policijskih službenika, te da su prijave dolazile Komisiji .

Komisija za sigurnost KS-a smatra da je komunikacija i koordinacija temeljno narušena između MUP-a i Tužiteljstva, te da sve treba analizirati i donijeti eventualne izmjene zakona, a nadležni organi trebaju provesti proceduru odgovornih za situaciju u KS-u.

Podsjetimo, nakon što je pokrenut disciplinski postupak protiv Ćosića, on je kao gost izdanja Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem rekao kako mu od trenutka događanja ove nesreće premijer Elmedin Konaković nije bio jasan.

''On je jedan dan bio jedna, a sutradan druga osoba. Te dvije osobe mi nisu jasne, sutradan je on bio normalna ličnost, normalna u komunikaciji gdje sam sve informacije podnio Vladi KS. U sedmoj godini sam na poziciji policijskog komesara, u drugom mandatu, ali kad je u pitanju Konaković prvi put su došli i bili prisutni na sjednici Nezavisnog odbora. Tu nije bilo svađe, ja sam miran čovjek i želim dijalog, a Konaković se referirao na minorne stvari. Kao razloge nesigurnosti u KS navodio je neke diskutabilne i smiješne stvari'', kaže Ćosić.

Komesar Ćosić je ukazao na zakonodavnu vlast na svim razinama koja je zadužena da donosi propise.

Kopirati
Drag cursor here to close