Barack Obama

Krvoproliće će zaustaviti odlazak Bashar al Assada

Vijesti / Flash | 18. 12. 2015. u 21:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama opetovao je danas da njegov sirijski kolega Bashar al Assad mora otići s vlasti, budući da je sudbina sirijskog predsjednika jedno od pitanja oko kojih postoji neslaganje između Washingtona i Moskve u pronalaženju političkog rješenja za rat u toj zemlji.

Dok su se svjetske velesile danas okupljale u UN-u u New Yorku kako bi razgovarale o eventualnom mirovnom planu u Siriji, predsjednik Obama je ocijenio da mira u toj zemlji opustošenoj četveroipolgodišnjim ratom neće biti "bez legitimne vlade", u prigodi svoje godišnje novinske konferencije u Bijeloj kući.

"Mislim da će Assad morati otići kako bi se zaustavilo krvoproliće u zemlji i kako bi sve zainteresirane strane mogle ići naprijed", rekao je američki predsjednik, ne rekavši u kojem će trenutku eventualne političke tranzicije u Siriji Assad otići s vlasti.

"Izgubio je svaki legitimitet u očima svoje zemlje", opetovao je Obama.

"Ne možete zaustaviti građanski rat sve dok nemate vladu koju većina u zemlji smatra legitimnom", istaknuo je američki predsjednik.

Istodobno su se svjetske velesile, među njima SAD i Rusija, dogovarale u UN-ovu Vijeću sigurnosti u New Yorku o tekstu nacrta rezolucije kojim se potvrđuje američko-ruski mirovni plan za Siriju, rekli su diplomati.

No sudbina sirijskog predsjednika i dalje je glavno pitanje u kojemu se Amerikanci i Rusi razilaze.

Državni tajnik John Kerry ipak je zadnjih tjedana bio izvrgnut kritici zbog ublažavanja stajališta i približavanja Moskvi budući da više ne traži trenutačni odlazak Bashara al Assada, ruskog saveznika.

Kopirati
Drag cursor here to close