Upozorenje za SAD

Krvoločni džihadisti pred kamerom odrubili glavu otetom novinaru

Vijesti / Flash | 19. 08. 2014. u 22:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Militanti Islamske države zaprijetili su američkim metama bilo gdje u svijetu da će se osvetiti zbog američkih zračnih napada na njihove vojne ciljeve u Iraku.

Ekstremisti su na internetu objavili jezivi video materijal koji prikazuje krvavu američku zastavu pokraj džihadističke, uz poruku 'Sve ćemo vas utopiti u krvi!', fotografije obezglavljenog Amerikanca okrutno ubijenog za vrijeme američke okupacije Iraka i žrtava snajperske vatre. Istražuje se autentičnost ovog videozapisa.

U međuvremenu su na internet stavili i snimku odrubljivanja glave američkom novinaru Jamesu Wrightu Foleyju, koji je otet dok je izvještavao iz Sirije još 2012. godine.

Na početku tog jezivog materijala stoji naslov: 'Poruka Americi', a Foleyja su natjerali da pozove Amerikance na ustanak protiv svojih vlasti i borbu na strani islamista.

U jednom se trenutku na uistinu brutalnoj snimci pojavljuje još jedan oteti američki novinar. Riječ je o Stevenu Sotloffu, dopisniku uglednog magazina Time, kojeg su pokleknuli i uhvatili ga za majicu prijeteći da će on biti sljedeći ne odustane li američki predsjednik Barack Obama od napada na kalifat.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u srijedu je opisao odrubljivanje glave američkom novinaru od militanta Islamske države koji je govorio britanskim akcentom kao "zapanjujući primjer brutalnosti te organizacije". Hammond je kazao kako izgleda da je snimka egzekucije novinara autentična.

Dodao je da je vlada svjesna "značajnog broja" britanskih državljana angažiranih u ekstremističkim organizacijama van zemlje.
Hammond je izjavio za BBC da iako snimka, koji je postavljena na internetu, nije verificiran, "sve njegove karakteristike ukazuju na to da je autentičan". Priznao je kako je militant govorio britanskim naglaskom ali je kazao da je dodatna analiza snimke neophodna.

''Već dugo vremena govorimo da je značajan broj britanskih državljana u Siriji i Iraku angažiran na strani ekstremističkih organizacija'', dodao je Hammond.
''To je jedan od razloga zašto ova organizacija predstavlja tako direktnu prijetnju britanskoj nacionalnoj sigurnosti. Mnogi od tih ljudi se pokušavaju u određenom trenutku vratiti u zemlju i tada bi predstavljali izravnu prijetnju našoj nacionalnoj sigurnosti'', izjavio je britanski ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close