Krug bez odgovornosti

Livno kao Apsurdistan - tko je ponovno vratio gume u rijeku?

Naime, ni mjesec dana nije prošlo kako su volonteri iz Livna odbačene vulkanizerske gume izvadili iz rijeke Žabljak, u srijedu one su ponovno bačene natrag.
Vijesti / Flash | 06. 08. 2020. u 13:52 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nelegalna odlagališta guma, nažalost, u našoj zemlji nisu rijetkost. Zbog nepostojanja Pravilnika o odlaganju auto guma na razini Federacije BiH pojedini vlasnici vulkanizerskih radnji to urade po našem poznatom starom običaju – bace u prirodu.

Sličan primjer dogodio se u Livnu. Naime, ni mjesec dana nije prošlo kako su volonteri iz Livna odbačene auto gume izvadili iz rijeke Žabljak, u srijedu one su ponovno bačene natrag.

''Nažalost iste one gume koje smo izvadili iz rijeke prije mjesec dana sada su vraćene natrag u rijeku'', govori za Bljesak.info Željko Krišto, jedan od volonter i član ekološkog društva 'Borova glava'.

Kako objašnjava, gume, nakon što su izvađene iz rijeke, trebale su biti pravilno uskladištene dok se ne prevezu u neku od tvrtki koje rade reciklažu starih guma. Zašto nisu – govori, odgovor je na višim razinama.

Foto:LivnoOnline / Automobilske gume vraćene u rijeku Žabljak

Skladištenje je trebalo biti na gradskoj deponiji što su na kraju iz sigurnosti odbili iz JP Komunalno Livno .

''Gume ulaze u glomazni otpad i ne smije se odlagati na gradsku deponiju jer su one opasne ukoliko dođe do njihovog zapaljenja'', objasnili su za Bljesak.info iz ovog poduzeća.

Tu informaciju potvrdila je tržišno-turistička inspektorica Grada Livna Milka Križan. Kako je kazala, odluku o njihovom pravilnom skladištenju trebalo je donijeti Općinsko vijeće Grada Livna.

''Mi smo prvi dan nakon što su pronađene gume u rijeci Žabljak izašli na teren i zabilježili sve. Općinsko vijeće trebalo je donijeti odluku o mjestu deponiranju guma, ali to je sve na kraju ostalo na čekanju'', kazala je za Bljesak.info Križan.

Volonteri koji su sudjelovali na uklanjanju guma iz rijeke Žabljak objašnjavaju kako gume nisu imali gdje ukloniti, jer svako njihovo micanje i odlaganje na neko dugo mjesto je kršenje zakona.

''Uloženo je vremena i napora da se sve gume uklone iz rijeke. U međuvremenu, nakon što su gume izvađene iz rijeke bilo ih je potrebno pravilno skladištiti. Upozoreni smo da za svako pomjeranje guma na neku drugu lokaciju možemo biti kazneno prijavljeni, apsurd zar ne'', govore volonteri.

O bacanju auto guma u rijeku Žabljak upoznat je i MUP HBŽ-a koji je izašao na teren i izvršio očevid, kako prvi tako i drugi put.

''Predmet je otvoren i istraga je u tijeku. Nakon što su prvi put gume pronađene u rijeci uzete su izjave očevidaca ali nikoga nismo mogli povezati s učinjenim djelom. Obavili smo razgovore i s vlasnicima vulkanizerskih radnji, ali nismo pronašli nikakve materijalne dokaze'', kazao je za Bljesak.info glasnogovornik MUP-a HBŽ-a Ivica Vrdoljak.

Foto:LivnoOnline / Automobilske gume vraćene u rijeku Žabljak

Volonteri govore kako ne treba puno pameti da se otkrije počinitelj koji je gume i bacio prvi put u rijeku, ogorčeni su na rad policije. ''Našoj policiji bi najbolje bilo kad bi čovjek sam došao i rekao 'Ja sam kriv' i to bi za njih bio dokaz'', kazali su.

Krug u kojemu se svi ograđuju i odgovornost prebacuju s jednih na druge završen je ponovnim vraćanjem guma u rijeku. S obzirom da su sada oni, koji su te gume ranije uklonili iz rijeke, upoznati s činjenicom da je njihovo prebacivanje na drugu lokaciju kazneno djelo, ne zna se hoće li gume ostati na ovom mjestu ili će se prekršiti zakon Apsurdistana i opet očistiti rijeka.

Kopirati
Drag cursor here to close