Tko to tamo klika?

Kršenje šutnje: Povjerenstvo ne može ništa Facebooku

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 13:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana zaprimilo je prigovore koji se odnose na kršenje izborne šutnje političkih subjekata odnosno kandidata na lokalnim izborima preko društvenih medija, prenosi Anadolija.

Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Povjerenstva Ahmet Šantić rekavši kako je Povjerenstvo zaprimilo prigovore vezane za kršenje izborne šutnje preko društvenih medija, dok zakonske odredbe nisu precizirale sankcije za takav vid oglašavanja.

"Mi sagledavamo kompletne materijale koji su pristigli tijekom jučerašnjeg dana, noći i pola izbornog dana. Većina prigovora, odnosno mogućih kršenja izborne šutnje odnosi se na djelovanje političkih subjekata i kandidata putem društvenih medija. Govorim u smislu da su pozivali na glasovanje, međutim, ovih dana kad smo sagledavali mogućnosti eventualnog procesuiranja takvih aktivnosti, malo je odredbi u izbornom zakonu koji se odnose na ulogu društvenog medija, jer je praktički nemoguće pronaći izvor što se tiče i Facebooka i drugih, tko stoji iza njih, tko ih plaća, a oni distribuiraju", rekao je Šantić.

Podsjetio je i na kršenje izborne šutnje od strane medija za šta je, kako je naglasio, nadležna Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

"U svakom slučaju, ono što nije dobro ovih dana i danas do 12 sati jeste da putem portala, dnevne vijesti, novine, bilo koje, ove aktivnosti političkih subjekata promoviraju na jedan način gdje su istaknuti politički lider, visoki dužnosnici poltičkih stranaka gdje se promovira njihova izlaznost na izbore i pozivanje na glasovanje. Mislimo da to nije dobro, da nije u skladu s odredbama kompletnog izbornog zakonodavstva mada su tu na redu regulatorne agencije za medije. Mislimo da se radi o medijskom prekšaju, ali prepustit ćemo agenciji za medije da ona to pitanje riješi", rekao je Šantić.

Kopirati
Drag cursor here to close