zaštićena zona

Kršćanski čelnici i Arapska liga apeliraju na spas Alepa

Vijesti / Flash | 06. 10. 2016. u 11:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čuvar katoličkih mjesta u Svetoj zemlji i poglavar franjevačkog reda pozvali su u utorak da se "zaštićenom zonom" proglasi sirijski grad Alep gdje bjesne borbe između sirijske vojske i pobunjenika, a Arapska liga upozorila je da se u gradu događa pokolj.

Francesco Patton, čija nadležnost pokriva i Siriju i Michael Perry, poglavar Reda male braće, uputili su apel u zajedničkom priopćenju, piše Hina.

"Pozivamo cijelu međunarodnu zajednicu da poduzme konkretne korake i proglasi Alep zaštićenom zonom", rekli su.

"Zaštićena zona omogućila bi da stanovnici, napaćeni strašnim sukobom, dobiju nužnu humanitarnu pomoć bez diskriminacije, sigurnost i zaštitu te da vrate povjerenje i nadu u brzo rješenje motivirano isključivo postizanjem mira", dodali su.

Patton i Perry navode da bi zaštićena zona trebala biti pod kontrolom mirovnih snaga UN-a i djelovati pod mandatom UN-ova Vijeća sigurnosti, uz punu suradnju različitih strana uključenih u sukob.

I šef Arapske lige Ahmed Abul Gheit pozvao je na hitan prekid vatre u Alepu radi dostave humanitarne pomoći stanovnicima.

"Ono što se događa u tom gradu je pokolj", rekao je Gheit na izvanrednom sastanku predstavnika 22 članice Lige sa sjedištem u Kairu.

Njihovi apeli upućeni su dok sirijske snage napreduju u uličnim borbama s pobunjenicima u tom gradu na sjeveru zemlje, nakon što je SAD prekinuo pregovore s Rusijom o primirju.

SAD je u ponedjeljak suspendirao pregovore s Rusijom o prekidu vatre u Siriji, optuživši Moskvu da ne poštuje svoje obveze da će prekinuti borbe i osigurati dostavu humanitarne pomoći, piše Hina.

Rusija je pak optužila SAD da nisu uspjele provesti ključne dijelove dogovora s Rusijom o Siriji i sada pokušavaju odgovornost za neuspjeh prebaciti na Rusiju.

Najveći sirijski grad Alep poprište je najkrvavijih sukoba između pobunjenika i snaga vlade predsjednika Bašara al Asada. UN je u nedjelju priopćio da su civili koji trpe bombardiranja izloženi “razini divljaštva koju ne bi trebalo doživjeti ni jedno ljudsko biće”.

Kopirati
Drag cursor here to close