'Pod kontrolom'

Krizni stožer HNŽ: Epidemiološka situacija sve ozbiljnija

Ocijenjeno je kako će se, ako se trend povećanja broja oboljelih nastavi, predložiti donošenje novih, strožih mjera.
Vijesti / Flash | 26. 08. 2020. u 14:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) je pod kontrolom, ali ipak sve ozbiljnija, ocijenjeno je tijekom sastanka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Kao razlog tomu istaknuto je nepoštivanje propisanih mjera, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Nermin Avdić prezentirao je podatke o broju pozitivnih na covid-19 u HNŽ-u u posljednjih mjesec dana i njihovu strukturu prema području iz kojeg dolaze te godinama starosti.

Iz Kriznog stožera ponovno pozivaju građane na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite, osobito držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru, kao i na otvorenom ako nije moguće održati distancu od dva metra, zatim podsjećaju na potrebu čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja osobne higijene i higijene prostora.

Krizni stožer je zatražio od svih nadležnih institucija, osobito MUP-a HNŽ i inspekcijskih službi, pojačani nadzor i kažnjavanje onih koji krše donesene mjere preveniranja obolijevanje i zaštite građana.

Ocijenjeno je kako će se, ako se trend povećanja broja oboljelih nastavi, predložiti donošenje novih, strožih mjera.

Na sastanku je istaknuto kako su preporuke i mjere prevencije koje je Krizni stožer donio, vezano za početak nove školske godine, protekloga tjedna upućene Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

Foto: Bljesak.info / Klinika za infektivne bolesti SKB Mostar

Članovi Stožera razmotrili su stanje u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te njezine potrebe u dijelu koji se odnosi na medicinsku i zaštitnu opremu. Također, analizirane su potrebe Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB-a Mostar. Naglašeno je kako je u tijeku nabava novih testova za što je sredstva osigurala Vlada HNŽ-a.

Iznova je kazano kako je temeljem preporuke Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi predložilo, a Vlada HNŽ-a prihvatila odluku da će u cijelosti snositi troškove cjepiva protiv gripe svih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu.

Naime, zbog mogućnosti istodobnog pojavljivanja covida-19 i sezonske gripe, a s obzirom na to kako su uposleni u zdravstvu pod povećanim rizikom od zaraze, bit će omogućeno cijepljenje svih djelatnika u domovima zdravlja, bolničkim ustanovama, Zavodu za javno zdravstvo i Centru za preveniranje i izvanbolničko liječenje ovisnosti, navodi se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close