Saziv Vijeća ministara

Krišto dobila izvješće iz SIPA-e za 12 kandidata za ministre

Najkasnije do kraja ovoga tjedna očekuje se da će iz SIPA-e i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH biti dostavljena izvješća o završenim provjerama kandidata za ministre i zamjenike ministara za novi saziv Vijeća ministara BiH.
Vijesti / Flash | 18. 01. 2023. u 15:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zaprimila je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) konačno izvješće o istinitosti informacija za dvanaest kandidata za ministre i zamjenike ministara u procesu formiranja novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Najkasnije do kraja ovoga tjedna očekuje se da će iz SIPA-e i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH biti dostavljena izvješća o završenim provjerama kandidata za ministre i zamjenike ministara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Odmah po dobivanju izvješća o završenim provjerama očekuje se nastavak postupka formiranja novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sukladno proceduri propisanoj Zakonom o Vijeću ministara BiH, priopćeno je iz te institucije.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) okončala je provjere za 12 kandidata koji su predloženi za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine'', rečeno je Feni u toj instituciji.

O rezultatima izvršenih provjera obaviješteno je Vijeće ministara BiH.

Još par kandidata

''Ostalo je još par kandidata čije su provjere u toku. Nadamo se da će vrlo brzo biti i one okončane - navode iz SIPA-e.

Iz ove agencije podsjećaju da je rok za provjeru kandidata, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, 30 dana.

Iz Vijeća ministara BiH je priopćeno da je novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zaprimila iz SIPA-e konačni izvještaj o istinitosti informacija za dvanaest kandidata za ministre i zamjenike ministara u procesu formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Najkasnije do kraja ovog tjedna očekuje se da će iz SIPA-e i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH biti dostavljeni izvještaji o završenim provjerama kandidata za ministre i zamjenike ministara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Odmah po dobivanju izvještaja o završenim provjerama očekuje se nastavak postupka formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH, sukladno proceduri propisanoj Zakonom o Vijeću ministara BiH.

Članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su na današnjoj sjednici razgovarali o mogućem datumu održavanja hitne sjednice koja bi imala samo jednu točku dnevnog reda, a to je imenovanje Vijeća ministara BiH.

Dan ili dva

''Odlučili smo da će sjednica biti održana dan ili dva poslije informacije da su svi kandidati prošli predviđene provjere Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i SIPA-e, odnosno par dana poslije održane sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH'', kazao je Feni predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić.

Prema njegovim riječima, neki optimalni datum o kojem su razgovarali, imajući u vidu da su provjere još u tijeku, vjerojatno će biti srijeda ili četvrtak narednog tjedna, dakle 25. ili 26. siječnja.

Kandidati za ministre u Vijeću ministara su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra financija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra obrane. Nened Nešić (DNS) predložen je za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija.

Davor Bunoza (HDZ BiH) kandidat je za ministra pravosuđa, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova, a Sevlid Hurtić (Bosanskohercegovački Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close