Izabrali su smjer, ali...

Kremlj - Poboljšanje veza s Rusijom ne može se dogoditi "u nekoliko dana"

Vijesti / Flash | 28. 06. 2016. u 14:29 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kremlj je priopćio u utorak da će trebati više od nekoliko dana da se poboljšaju odnosi s Ankarom, nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan izrazio žaljenje zbog obaranja ruskog vojnog aviona u prošloj godini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Erdoganovu ispriku uvjet za popravljanje odnosa između dvije zemlje, koji su pogoršani nakon što je ruski avion oboren u blizini sirijsko-turske granice u studenom.

Nakon što je pisao Putinu kako bi izrazio žaljenje, Erdogan je izjavio kako sada vjeruje da će Ankara normalizirati veze s Moskvom "rapidno".

Kremlj je u utorak oprezno reagirao, prenosi Fena.

''Nitko ne bi trebao pomisliti kako je moguće normalizirati odnose u nekoliko dana, ali rad u tom smjeru će se nastaviti'', izjavio je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

''Predsjednik Putin još jednom je izrazio spremnost da održi dobre odnose s Turskom i turskim narodom. Sada se mora učiniti veoma važan korak u tom pravcu'', kazao je Peskov.

Putin i Erdogan održat će telefonski razgovor na inicijativu Moskve u srijedu, priopćio je Peskov, prenosi Reuters.

Ankara je priopćila da je oborila avion jer je ušao u turski zračni prostor, što Moskva negira. Ruski pilot izbacio se iz aviona, ali je ubijen iz pobunjeničke vatre na terenu u Siriji, dok se spuštao padobranom prema tlu.

Moskva, koja je uvela ekonomske sankcije Ankari zbog obaranja aviona, ranije je priopćila da osim službene isprike želi da Turska plati odštetu zbog incidenta.

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je, ipak, u utorak da Turska neće platiti odštetu Rusiji zbog obaranja aviona.

Yildirim je također izjavio novinarima u parlamentu da je zakonski postupak u tijeku protiv pojedinca navodno odgovornog za ubojstvo ruskog pilota.

Podsjetimo, nakon iznenađujuće isprike koju je uputila Turska, turski premijer Binali Yildririm izjavio je kako Turska neće platiti odštetu Rusiji.

Yildrim je najavio da će Erdogan telefonski razgovarati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u srijedu ili četvrtak o tome kako ponovno izgraditi veze između dviju zemalja koje podupiru različite strane u sirijskome ratu.

Kopirati
Drag cursor here to close