Dan d i noć

Kreće velika akcija: Dijele se fotelje i provjeravaju partneri

Vijesti / Flash | 17. 02. 2015. u 22:56 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Objavit ćemo ili da možemo ili da ne možemo formirati vlast'', zaključak je nakon sastanka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, SDS-a Mladena Bosića i PDP-a Mladena Ivanića, koji je održan u utorak navečer u zgradi Predsjedništva BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik PDP-a rekao je nakon sastanka da se stranke moraju dogovoriti u Federaciji BiH.

Ivanić se nada da problemi oko formiranja vlasti u Federaciji BiH neće proizvesti probleme oko formiranja Vijeća ministara BiH.

Dragan Čović je rekao da, ako HDZ BiH ne može dobiti šest od 17 ministarskih pozicija, nešto nije u redu te da će se u srijedu, kada je u pitanju državna vlast, te u četvrtak, kada je u pitanju vlast u Federaciji BiH, znati sve.

''Uvjeren sam da će sutra biti održan sastanak lidera svih stranaka te da će se stvoriti uvjeti za formiranje Vijeća ministara BiH. Nadam se da će sutra (srijeda, op.ur.) biti konkretan dogovor, jer više nema smisla čekati'', rekao je Čović i dodao da je, što se tiče vlasti u Federaciji BiH, situacija znatno drugačija.

Smatra da prema njegovim mjerilima HDZ ima najbolji izborni rezultat, jer je apsolutni pobjednik unutar jednog naroda.

''Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić može drugačije misliti, jer ima drugačiju političku poziciju i ja to uvažavam'', istaknuo je i dodao je da HDZ ne traži previše, te da će se rješenje morati tražiti u nekom drugom prostoru, ali ne u HDZ-u.

Naglasio je da HDZ ima partnere isto kao što i SDA ima DF za partnera.

''Svi zajedno možemo sjesti i dogovarati se, ali onda moramo pozvati sve stranke, jer i ja nekome moram polagati račune'', zaključio je.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je da je zadovoljan sastankom dodajući da ne vidi razlog da se u skorije vrijeme ne formira Vijeće ministara BiH.

''Nemamo nekih dilema oko podjele određenih pozicija i stekli su se svi uvjeti da vidimo ko će sjediti u Vijeću ministara BiH'', naglasio je i dodao kako nitko nema razlog da blokira proces formiranja vlasti te da su svi spremni da uvaže mišljenja drugih.

Navodno je na sastanku odlučeno da će HDZ-u na državnoj razini pripasti Ministarstvo financija, te su na stol stavili želje za ministarstva civilnih poslova te prometa i komunikacija.

Savez za promjene, kojeg čine SDS, SNSD, NDP, PDP na državnoj razini su već predložili i imena, pa se neslužbeno doznaje da bi u Vijeću ministara BiH kao ministar vanjskih poslova trebao sjediti Igor Crnadak (PDP), kao ministar sigurnosti Dragan Mektić (SDS) dok bi se na mjesto ministra trgovine trebao vratiti Mirko Šarović (SDS).

Sastanku nije nazočio dopredsjednik SDA, Bakir Izetbegović, koji se ispričao privatnim obvezama, ali je sazvao sastanak čelnika stranaka koji čine koaliciju na razini BiH i Federacije BiH za srijedu i na kojem će se, unatoč medijskom prepucavanju u utorak, pojaviti i predsjednik DF-a Željko Komšić.

On je, pak, izjavio kako ''razgovori o formiranju Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH neće predugo trajati''.

''Svi su već u poziciji da svatko zna gotov sve o svakome. Ponekad je problem nekih nerealnih zahtjeva koji prevazilaze ne samo izborni rezultat već i granice elementarne ljudske pristojnosti'', rekao je Komšić Patriji dodavši kako je kočničar Čović, koji hoće šest ministarstava u Vladi FBiH, ''iako je to nemoguće prema izbornom rezultatu''.

''Sad hoće svih pet hrvatskih i jednu srpsku (poziciju, op.ur). E, pa ako se ti već uporno pozivaš na legitimet narod, na osnovu čega to sad tražiš srpsku poziciju odakle ti srpski legitimitet?'', upitao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close