Ujedinjeno Kraljevstvo

Kraljica iz Škotske pozvala britanski narod na jedinstvo; Španjolska sretna zbog ishoda referenduma

Vijesti / Flash | 20. 09. 2014. u 07:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraljica Elizabeta II je u petak pozvala britanski narod na jedinstvo nakon pobjede "NE" nezavisnosti Škotske na referendumu o samoodređenju.

- Poznavajući škotski narod, ne sumnjam da su Škoti, kao i drugi širom Ujedinjenog kraljevstva, u stanju da izraze svoja čvrsta mišljenja prije nego se ponovo okupe u duhu poštovanja i uzajamne podrške - izjavila je kraljica u pisanoj svečanoj poruci.

- U Škotskoj i drugdje će biti danas puno jakih i suprotnih osjećaja, u obiteljima, krugovima prijatelja i među susjedima. Ovo je očigledno ista vrsta robusne demokratske tradicije koju mi uživamo u ovoj zemlji - dodala je kraljica, koja zbog pridržavanja pravu, nije zauzela službeni stav o referendumu.

- Ne sumnjam da će ove emocije biti praćene spremnošću da se uzme u obzir osjećaj drugog. Sada, u trenutku kada idemo naprijed, moramo se sjetiti da ćemo dijeliti trajnu ljubav za Škotsku, koja nam je pomogla da ostanemo ujedinjeni - nastavila je 88-godišnja kraljica u svom pismu.

- Moja obitelj i ja ćemo učiniti sve što možemo da vam pomognemo i podržimo u ovom važnom zadatku - zaključila je ona iz svoje ljetnje rezidencije u Balmoralu, na sjeveroistoku Škotske, odakle je pratila referendum.

EU: 'Odluka škotskog naroda dobra za Europu'

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je kako je odluka škotskog naroda da ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva dobra za ujedinjenu Europu. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy istaknuo je da poštuje referendumsku odluku.

Pozdravljam odluku škotskog naroda da sačuva jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva. Taj rezultat je dobar za ujedinjenu, otvorenu i jaču Europu za koju se zauzima Europska komisija, stoji u Barrosovu priopćenju.

Barroso također pozdravlja činjenicu da su tijekom rasprave proteklih godina i škotska vlada i škotski narod izražavali privrženost Europi.

Predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy istaknuo je da poštuje izbor Škotske te pozdravio činjenicu što Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje ujedinjeno kao što je jutros izjavio premijer David Cameron.

Ujedinjeno Kraljevstvo jest i ostat će važan član Europske unije na korist svih građana i država članica EU-a, dodao je Van Rompuy.

Španjolska je vrlo sretna što je Škotska na referendumu odbacila neovisnost, rekao je šef španjolske vlade Mariano Rajoy, koji se oštro protivi referendumu što ga 9. studenoga žele organizirati zagovornici neovisnosti Katalonije.

Iznimno sam sretan što Škotska ostaje s nama, kazao je Rajoy u videoporuci. Izrazio je zadovoljstvo što su birači znali prepoznati razliku između odcjepljenja i integracije, izolacije i otvorenosti, između sigurnosti i određenog rizika.

U Španjolskoj se referendum o neovisnosti Škotske pozorno pratio, osobito zato što Katalonci 9. studenoga namjeravaju organizirati referendum o odvajanju od Španjolske, koji španjolska vlada smatra ilegalnim.

Kopirati
Drag cursor here to close