Pohod

Kraljeva Sutjeska: Kraljicu umotali u ljiljane

Vijesti / Flash | 02. 11. 2016. u 08:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veća grupa osoba koja sebe nazivaju pokretom "AntiDayton", s desetak ratnih zastava Armije BiH, ušla je u dvorište Franjevačkog samostana Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci prije početka mise, te oskrnavila spomenik posljednje bosanske kraljice Katarine, objavio je Večernji list.

Oni su, kako navode novine, spomenik ogrnuli zastavama, a posjetu samostanu i svoje okupljanje "antidejtonisti" nisu najavili, ni prijavili poglavaru Franjevačkog samostana, niti nadležnim općinskim i policijskim strukturama.

Sve su fotografirali i postavili na svoje službene internet-stranice uz poruke u kojima su predstavili ciljeve svog pohoda, od kojih jedna glasi "Hrvati u BiH nemaju nikakve poveznice sa srednjovjekovnim bosanskim kraljevstvom i nemaju šta tražiti u BiH".

U reagiranju Franjevačkog samostana podsjeća se da je zastava s ljiljanima, koja je nekad bila simbol dinastije Kotromanića, sada prvenstveno asocira na jednu od strana u posljednjem ratu u BiH.

"Pod tim znakom potpuno su razorena brojna sela oko Kraljeve Sutjeske, a njihovi stanovnici ubijani i protjerani. Ispod tog simbola postavljenog na visokom jarbolu na stijeni iznad samostana 1997. godine, pred samu posjetu pape Ivana Pavla Drugog Sarajevu, ispaljene su tri granate na ovaj samostan", navodi se u reagiranju Franjevačkog samostana, koje je potpisao fra Stjepan Duvnjak.

Pokret je na svojoj Facebook stranici objavio i reakciju na navode Franjevačkog samostana, navodeći 'kako bi odgovorili i razmontirali gnusne i opasne neistine fra Stjepana Duvnjaka koje je iznio na stranici www.kraljeva-sutjeska.com služeći se vrlo perfidnim izražajem koji kani pretvoriti sasvim benigni i bezopasni pohod građana Bosne i Hercegovine srcu svog srednjovjekovnog historijskog nasljeđa u nešto sasvim drugo, odnosno pretvoriti to u još jednu kuknjavu “o ugroženosti i tlačenju hrvatskog puka u BiH'.

Kopirati
Drag cursor here to close