Moore o mostaru

Krajnje je vrijeme: I skupe općine mogu biti rješenje

Vijesti / Flash | 27. 04. 2016. u 07:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nijedno od ponuđenih rješenja za Grad Mostar nema dovoljnu podršku za njegovo provođenje, izjavio je u intervjuu za Večernji list šef Misije OESC-a u BiH Jonathan Moore.

Rekao je kako očekuje da će lokalni izbori u Mostaru biti održani u listopadu, kao i u drugim sredinama u BiH, navodeći da je potrebno hitno postići dogovor o ovom pitanju.

"Krajnje je vrijeme za rješenje. Apsolutno je neprihvatljivo da su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine. Građani Mostara ne smiju biti taoci okolnosti i očekujemo postizanje kompromisa između političkih stranaka i iznalaženje prihvatljivog rješenja kako bi izbori u Mostaru bili održani već u listopadu", rekao je Moore.

Napomenuo je kako mu je poznato da je postojala namjera da se pitanje Mostara rješava u paketu s izborom članova Predsjedništva i izaslanika u Dom naroda, o čemu su razgovore vodili predstavnici HDZ-a BiH i SDA.

"Nažalost, svjedoci smo da je u procesu iznalaženja rješenja za ova vrlo važna pitanja došlo do određenog zastoja i pozivam one koji kažu da govore u ime Mostaraca da se što prije vrate za pregovarački stol, te iznađu rješenje koje će omogućiti održavanje izbora u Mostaru, kao i rješenja za druga važna pitanja", rekao je šef Misije OESC-a u BiH.

"Na izvjestan način prijedlozi za Mostar su se polarizirali. Činjenica je da se u BiH nekada nepotrebno politizira cijeli niz pitanja. Dodatna politizacija i polariziranje prisutni su posebno u izbornim godinama, kada i političke stranke svjesno radikalizuju retoriku. Takav pristup sigurno ne doprinosi iznalaženju rješenja prihvatljivih za sve", ocijenio je Moore.

Kada je riječ o inicijativi za uspostavljanje više općina u okviru grada Mostara, Moore kaže da neki smatraju da je takvo rješenje neefikasno i skupo.

"S druge strane, svjedoci smo da u BiH postoji niz rješenja koja su, također, više ili manje efikasna i skupa, ali su kao takva, u određenom trenutku, bila jedino moguća i prihvatljiva", naveo je Moore i podsjetio na zaključke Vijeća za provođenje mira koji defininiraju Mostar kao jedinstven grad s nižim jedinicama lokalne samouprave.

Kopirati
Drag cursor here to close