Mirno spavajte

Krađe, napadi, paljevine, pljačke: Sigurnosna situacija u Mostaru zadovoljavajuća

Unatoč činjenici da se događaju kaznena djela na ulicama Mostara, iz policije poručuju da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća.
Vijesti / Flash | 30. 04. 2023. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krađe, fizički napadi, paljevine automobila, oružane pljačke. Sve se to od početka ove godine događalo u Mostaru. U pojedinim slučajevima počinitelji su pronađeni i procesuirani. Iz policije poručuju da građani mogu mirno spavati, jer je sigurnost na visokoj razini, prenosi BHRT.

Unatoč činjenici da se događaju kaznena djela na ulicama Mostara, iz policije poručuju da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća.

"Statistički pokazatelji iz 2022. i 2023., prvi kvartal, odnosno prva tri mjeseca, su kudikamo bolji i povoljniji u ovoj tekućoj godini nego iz 2022. Manje je kaznenih djela i više je riješeno kaznenih djela. U sva tri slučaja gdje su rabljene eksplozivne naprave traje kriminalistička istraga, zajedno sa nadležnim Tužiteljstvom gdje imamo određene kvalitetne pomake u istrazi", kaže glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić.

"Kada se promatra, odnosno uspoređuje proteklo razdoblje, pogotovo zadnjih nekoliko godina, onda se može kazati da je stanje stvarno, po pitanju sigurnosti, zadovoljavajuće", smatra novinarka Meliha Smajkić.

Proteklih je godina goruće pitanje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bio izbor ravnatelja Policije. Prije pola godine, na tu je funkciju izabran Robert Perić i od tada je uspostavljen Policijski odbor, Žalbeni biro, Disciplinska komisija te Komisija za vanredno činovanje. Sada Policija ima mehanizme da bi radila u punom kapacitetu.

"Čini mi se da su nadležni u zadnji čas spasili od potpunog urušavanja policijski sustav u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, njihovim imenovanjem", kaže Meliha Smajkić.

"Samim početkom ovog procesa prijema novih policijskih službenika i stvaranjem pretpostavki za pokretanje postupka vanredne dodjele činova i popunu viših radnih mjesta u Upravi policije, osjeća se određeno rasterećenje u psihološkom smislu. Mi očekujemo da će se u potpunosti rasteretiti policijske snage koje su do sada bile  preopterećene i da ćemo još više podići nivo sigurnosti u Kantonu, na još jedan veći nivo", mišljenja je i član UO Sindikata policijskih djelatnika u HNK Fadil Ćustović.

Dosadašnji nedostatak oko 300 policijskih djelatnika uskoro će biti riješen. Već je pokrenuta procedura za prijam 150 policijskih službenika, a na ljeto će ih biti primljeno još 100.

Kopirati
Drag cursor here to close