Ne odriču se iskaznica

Kosovski Srbi prosvjeduju zbog osobnih iskaznica

Vijesti / Flash | 18. 04. 2016. u 14:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbi sa sjevera Kosova danas su na sat vremena blokirali prijelaz između Kosova i Srbije Jarinje, odakle su poslali poruku da se ne žele odreći srpskih osobnih iskaznica.

Iako je bilo najavljeno da će od danas biti suspendirane srpske osobne iskaznice koje imaju stanovnici Kosova, to se za sada još nije dogodilo.

Srbi su se spontano okupili i na sat vremena blokirali prijelaz Jarinje koji se nalazi na magistralnoj prometnici između Leposavića i Raške, navodi Tanjug.

Za vrijeme trajanja blokade Jarinja, promet je bio obustavljen, a policajci na ovom prijelazu još uvijek nisu dobili nikakve instrukcije o drukčijem postupanju od onog koje su imali prethodnih dana.

Za vrijeme trajanja blokade nije bilo incidenata.

Predsjednik privremenog organa općine Leposavić Zoran Todić izjavio je Tanjugu kako bi prestanak trajnosti srpskih osobnih iskaznica predstavljao veliku šteta za Srbe na Kosovu, naročito za ljude na sjeveru Kosova, jer je dobar dio njih zaposlen i radi u Raški, Kraljevu, Novom Pazaru i drugim gradovima u Srbiji, a u pitanje bi došlo i školovanje učenika i studenata s Kosova u Srbiji.

Pozvao je predstavnike vlasti u Prištini "da se urazume" i da ne krše sporazume postignute u Bruxellesu, naročito sporazum o slobodi kretanja.

Kosovska ministrica za dijalog Prištine i Beograda Edita Tahiri ranije je najavila kako će od 18. travnja osobama koje posjeduju dokumente srpskih paralelnih struktura, kako ih nazivaju predstavnici službene Prištine, biti zabranjen ulazak i izlazak s Kosova.

Krajem prošle godine, ista odluka bila je na snazi nekoliko sati, nakon čega su je kosovske institucije privremeno suspendirale, uz objašnjenje da će srpske osobne iskaznice vrijediti samo u prijelaznom razdoblju, podsjeća Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close