odluka skupštine

Kosovski Bošnjaci će imati osobne iskaznice na bosanskom jeziku

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 13:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Kosova u drugom čitanju Zakona o osobnoj iskaznici odlučila je da se "obrasci i osobne iskaznice za pripadnike nevećinskih zajednica tiskajui na njihovim jezicima koji su u upotrebi na lokalnim nivou.''

Tako će, osim albanskog, srpskog (na ćirilici) i engleskog jezika, na osobnoj iskaznici za Bošnjake Kosova biti i četvrti jezik - bosanski (pismo latinica, dijalekt ijekavica) i za Turke na turskom jeziku, koji unazad dvije godine već imaju to pravo, ali se sada ono i implementira.

Amandman na Zakon o osobnoj iskaznici je odavno predložio bošnjački zastupnik u SK Ćerim Bajrami, koji je za Fenu kazao da uporno traženje da se u Zakonu jasno definira pravo Bošnjaka i Turaka da na svojim jezicima imaju kompletan tekst na osobnoj iskaznici, a ne samo osobno ime i prezime.

''Ovo je velika stvar za kosovske Bošnjake, ali i Turke. Pored simboličnog značaja, ostvareno je još jedno pravo za Bošnjake i bosanski jezik. Ova odluka je bila neophodna i zbog praktične potrebe kosovskih građana bošnjačke nacionalnosti, jer 30.000 njih živi na Kosovu, a najmanje još toliko izvan njega, a koji su i dalje državljani Kosova'', pojasnio je Bajrami.

Bajrami je i član Komisije za unutarnje poslove SK-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close