Već u subotu

Kosovska oporba: Slijede novi prosvjedi zbog Zajednice srpskih općina

Vijesti / Flash | 27. 11. 2015. u 16:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici tri oporbene parlamentarne stranke, koje se protive osnivanju Zajednice srpskih općina, održat će u subotu prosvjed za koji tvrde da će biti miran i nenasilan, ali ne znaju hoće tom skupu nazočiti zastupnici te tri stranke za kojima je izdan nalog za uhićenje zbog remećenja rada parlamenta u dužem vremenskom razdoblju.

Predstavnici Samoopredjeljenja, Saveza za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo će prosvjednii skup održati na Dan albanske zastave i pozivaju građane da im se pridruže, javlja Tanjug.

"Neće biti nasilja na sutrašnjem skupu", rekli su oni na konferenciji za novinare, dodajući da je planirano intoniranje albanske himne, obraćanje lidera oporbe i kulturno zabavni program.

Prosvjed će, kako tvrde, biti nenasilan i neće biti održan ispred vladinih objekata već ispred hotela Grand.

"Mi ćemo sutra prosvjedovati na miran način. Poduzeli smo sve moguće mjere da ne bude incidenata, jer je sutra praznik Dana albanske zastave koji svi Albanci slave", rekao je zastupnik Samopredeljenja Glauk Konjufca.

Po njegovim riječima, "sporazumi koje je potpisala kosovska vlada doveli su Kosovo do ovakvog stanja".

"Projekt ZSO pruža više od Ahtisaarijevog plana, jer je taj plan predvidio stvaranje novih srpskih općina i privilegije koje imaju od zajamčenih mjesta u skupštini do postotaka za zapošljavanje", rekao je Konjfuca.

On nije precizirao hoće li tri zastupnika oporbe Albin Kurti, Aljbuljen Hadzie i Faton Topalli, a za kojima je izdan nalog za uhićenje, nazočiti sutrašnjem prosvjedu, ali je dodao da misli da je "Kurtiju mjesto pred narodom".

"O tome hoće li zastupnici koje traži policija sudjelovati sutra na skupu, ne mogu vam ništa reći, jer bi to pomoglo i policiji koja je najavila da će ih uhititi ukoliko se pojave na skupu 28. studenoga", rekao je Konjufca.

Predstavnici oporbe pozvali su građane da im se priključe, dodajući da su uvjereni da će okupljanje biti masovno i da će proteći u mirnoj i blagdanskoj atmosferi. Sutrašnji prosvjed oporbe podržale su i studentske organizacije na Kosovu.

Gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti priopćio je da sutra, od 14 do 17 sati, za kada je najavljen prosvjed oporbe, u Prištini nije predviđena nikakva druga aktivnost.

Kopirati
Drag cursor here to close