Kosovo: Četiri imama optužena za terorizam i poticanje mržnje

Vijesti / Flash | 15. 09. 2016. u 17:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovski specijalni tužitelj podigao je danas optužnicu protiv pet kosovskih Albanaca za zločine koji obuhvaćaju teroristička djela i raspirivanje mržnje, a među njima su četiri imama.

Ured javnog tužiteljstva u Prištini priopćio je da se dva muslimanska lidera terete za počinjenje terorističkih djela, a druga dva za poticanje nacionalne, rasne, vjerske i etničke mržnje, prenio je Tanjug.

Optuženi su B.R., bivši imam u džamiji u blizini Termokosa u Prištini, I.B., imam u Prizrenu, E.G., imam iz Peći, M.M., imam iz Prizrena i, kao peta, osoba s inicijalima F.R.

Prema navodima optužnice, B. R. i I. B. počinili su zločin poticanja na vršenje terorističkih djela, dok su E. G. i M. M. optuženi da su izvršili kazneno djelo izazivanja mržnje, razdora ili netrpeljivosti, nacionalne, rasne, vjerske ili etničke prirode.

Peti optuženi tereti se za pozivanje na pružanje otpora pravnim institucijama.

U priopćenju se ne navode detalji aktivnosti koje su dovele do podizanja optužnice, ali se kaže da će najteže optužbe biti kažnjive robijom u trajanju do osam godina.

Kosovske vlasti tvrde da se nijedan kosovski građanin nije pridružio ekstremističkim grupama u Siriji i Iraku ove godine, mada se za oko 70 njih smatra da su tamo aktivni.

Kopirati
Drag cursor here to close