Financije

Košarac: BiH će osigurati novac za rad Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru

''Svi moramo dati maksimalan doprinos jer su zaštita zdravlja građana u 13 općina u slivu rijeke Une i očuvanje prirodne sredine nulti prioritet'' - naglasio je Košarac.
Vijesti / Flash | 10. 02. 2022. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac poručio je danas da će nadležne institucije na svim razinama vlasti u BiH osifgurati financijska sredstva za rad i planirane aktivnosti Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru.

Na sastanku sa predsjedateljem Ekspertskog tima Emirom Dizdarevićem, ministar Košarac je naglasio da je usuglašen model financiranja na način da Republika Srpska, Federacija BiH i nivo institucija BiH izdvoje po jednu trećinu novčanih sredstava potrebnih za nastavak aktivnosti spomenutih radnih tijela u sljedeće dvije godine.

''Republika Srpska vodi odgovornu politiku i ohrabrujuća je činjenica da je u ovogodišnjem proračunu izdvojila milijun KM za spomenute aktivnosti. Također je važno da imamo i konkretan prijedlog predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, kad je u pitanju izdvajanje sredstava s te razine vlasti. Dobili smo uvjerenje i da će Federacija BiH planirati novac za te namjene. U potpunosti sam siguran da ćemo u dogovoru svih strana naći adekvatno rješenje'' - naglasio je ministar Košarac.

13 općina

Predsjedatelj Ekspertskog tima izrazio je podršku planiranom modelu financiranja, te je zajednički ocijenjeno da pitanje financija ne smije biti prepreka za nastavak aktivnosti domaćih eksperata i pravnih stručnjaka u borbi protiv izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori.

''Svi moramo dati maksimalan doprinos jer su zaštita zdravlja građana u 13 općina u slivu rijeke Une i očuvanje prirodne sredine nulti prioritet'' - naglasio je Košarac.

Sugovorici su izrazili podršku zaključcima jučerašnjeg sastanka predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije sa članovima Koordinacionog tijela, Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru.

''Posebno podržavam inicijativu za održavanje sastanka predsjedatelja Tegeltije i članova Koordinacionog tijela za Trgovsku goru sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH. Dogovorili smo da sastanak u ovom formatu organiziramo sljedećih 15 dana, da bismo razmotrili detalje u vezi sa financiranjem i drugim pitanjima, te usuglasili rješenja na korist svih građana'' - poručio je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku razgovarano je o operativnom planu aktivnosti, s fokusom na potrebu da se zatraži konkretna podrška i pomoć nadležnih tijela u Europskoj uniji u rješavanju predmetne problematike, s obzirom na činjenicu da je Hrvatska članica EU.

Pomoć od EU

S tim u vezi, ministar Košarac je najavio da će, sljdećeg tjedna, zatražiti sastanak sa predstavnicima Izaslanstva EU u BiH, da bi se, između ostalog, razgovaralo o zahtjevima koje je BiH uputila Pododboru za energetiku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u vezi sa Trgovskom gorom.

''Od EU ćemo tražiti da nam pomogne u jačanju kapaciteta za ispitivanje radioaktivnosti u životnoj sredini, nabavci opreme za minimalno dvije laboratorije, kao i u edukaciji ljudskih resursa da bismo mogli odgovoriti na sporni izazov koji je pred nas stavila Hrvatka kao članica EU'' - naveo je Košarac.

Istaknuto je također da je neophodno pokrenuti proceduru delineacije prekograničnih podzemnih voda, u skladu sa preporukama EU, imajući u vidu činjenicu da je rijeka Una granična rijeka između BiH i Hrvatske.

''Inzistirat ćemo na sastanku predstavnika nadležnih institucija na svim razinama vlasti u BiH i Izaslanstva EU da budu osigurani dodatni resursi za pokretanje ove procedure, jer je to, između ostalog, obveza Hrvatske kao članice EU'' - rekao je ministar Košarac.

On je također najavio da će uputiti poziv za sastanak predsjedavajućem Konvencije o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i sigurnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada, da bi se na međunarodnom planu dodatno ukazalo na problematiku izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

''Sastanak Konvencije zakazan je polovinom godine u Beču, a mi ćemo nastojati da u što skorijem vremenskom roku održimo sastanak sa predsjedavajućim tog tijela da bismo, osim dosadašnjih aktivnosti, još jednom obavijestili relevantne međunarodne strukture o našim argumentima i neprihvatljivosti namjere Hrvatske da izgradi odlagalište u neposrednoj blizini granice sa BiH'' - konstatirao je ministar Košarac, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosna i Hercegovina.

Kopirati
Drag cursor here to close