Popis stanovništva

Košarac: Popis nije samo statističko, već i političko pitanje

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 17:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da predstavnici RS-a neće podržati "krivotvorenje" popisa stanovništva u BiH.

Nakon što inicijativa SNSD-a da na dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma PSBiH bude uvrštena informacija Vijeća ministara BiH (VMBiH) o odluci o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH nije dobila potrebnu podršku, Košarac je rekao da je očigledno u VMBiH ne postoji politička spremnost da o tom pitanju bude raspravljano u parlamentu.

Naveo je da je direktor Agencije za statistiku BiH 18. svibnja donio odluku koja je, po stavovima institucija RS-a i predstavnika tog entiteta u Agenciji, neadekvatna.

''Svjesni smo da je to jedan od tri uvjeta za aplikaciju za članstvo u EU zbog čega želimo da to ozbiljno bude razmatrano u institucijama, a VMBiH još nijednom o tome nije raspravljao'', istakao je Košarac.

Po njegovom mišljenju, VMBiH bi objavljivanjem ovakvih rezultata popisa dezavuirao EU, jer se jedan dio BiH ne slaže s odlukom koja je objavljena.

Košarac je kazao da to nije samo statističko, već i političko pitanje.

Također, predložio je kadrovima Saveza za promjene da sudjeluju u radu, ali da ne donose odluke dok to pitanje ne bude na dnevnom redu sjednica VMBiH i PSBiH, te podsjetio da taj savez ima kapacitet jer ima predsjedavajuće oba doma PSBiH, i zamjenika predsjedavajućeg VMBiH i ministre na nivou BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close