Sve riješeno

Koruška policija: Oružje je oduzeto zbog nesporazuma i u međuvremenu je vraćeno

Vijesti / Flash | 14. 05. 2016. u 16:39 Z.S

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilikom komemoracije u Bleiburgu dogodio se incident kada lokalna austrijska policija nije dopustila unos ceremonijalnog oružja koje je na Spomen područje nosio Počasni vod Hrvatske vojske (HV), te su ih zamolili da ga ostave u autobusima, a austrijska policija objasnila je kako je došlo do nesporazuma u komunikaciji.

Austrijska državna policija bila je obaviještena o dolasku Počasno-zaštitne bojne HV sa ceremonijalnim oružjem, no ta informacija nije proslijeđena lokalnoj policiji pa je nastao nesporazum. Riječ je o 18 komada ceremonijalnog oružja iz kojega se ne može pucati, prenosi Hina.

Iz Ministarstva obrane (MORH) se doznaje da je austrijska policija zamolila pripadnike počasnoga voda HV-a da oružje ostave u autobusu.

Iz MORH-a također tumače da po zakonskoj regulativi uporaba oružja u protokolarno-ceremonijalne svrhe ne zahtjeva dozvolu Hrvatskog sabora. Napominju da svake godine na Bleiburg u sklopu komemoracije, Počasni vod dolazi u ceremonijalnoj odjeći uključujući i ceremonijalno oružje, za koje ne trebaju dozvole.

Policija u Koruškoj priopćila je u subotu kako je do zabrane unosa ceremonijalnog oružja hrvatske počasne garde koja je danas sudjelovala na komemoraciji na Bleiburgu, došlo zbog nesporazuma i da je oružje u međuvremenu vraćeno.

"Očito je došlo do problema u komunikaciji između veleposlanstava Hrvatske i Austrije prilikom predaje listi s brojevima i popisom oružja. U međuvremenu je sve riješeno i oružje je vraćeno", rekao je za Hinu glasnogovornik zemaljske policije Koruške Peter Schweger.

Inače, parlamentarni zastupnik stranke Zeleni Karl Oellinger zatražio je od ministra unutarnjih poslova Austrije pojačanu policijsku nazočnost na komemoraciji u Bleiburgu kako bi policija mogla reagirati u slučaju da, kako je rekao", "dođe do isticanja zabranjenih simbola i pozdrava".

Kopirati
Drag cursor here to close