Kosovo

Korupcija u Euluxu: Puštali ubojice da se provode po restoranima

Vijesti / Flash | 03. 11. 2014. u 08:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Slučajevi korupcije u vrhu Eulexa na Kosovu i Metohiji pokazali su da su ubojice Srba puštane na slobodu više puta noću u provod po ugostiteljskim objektima, a viđali su se i s ministrima Thacijeve vlade, dok su im dužnosnici Eulexa dojavljivali da će biti uhićeni'', piše Blic.

Korupcija u Eulexu, o čemu je nedavno prigovorila suspendirana tužiteljica Marija Bamije, istražuje se duže od 14 mjeseci i na tome radi posebna skupina formirana unutar te misije EU.

Pozivajući se na izvore iz vrha Eulexa, list navodi kako je jedan od spornih slučajeva u vezi s prodajom srpske imovine na Kosovu, a slučaj je vodio američki tužitelj, koji je napustio misiju iz prosvjeda, jer su suci Albanci, koji su bili umiješani u korupciju, uz pomoć Eulexa oslobođeni bilo kakve odgovornosti i krivice.

Pripadnici misije EU uzeli su novac, a kazna za suce bila je samo suspenzija na tri godine, navode novine dodajući kako je još dramatičniji koruptivni slučaj povezan sDreničkom skupinom OVK, koja je optužena za zločine nad srpskim civilima 1998-1999. godine.

Vođa te skupine Sami Ljuštaku je dan prije uhićenja, sredinom 2013. godine, viđen svisokim dužnosnicima Eulexa, koji su mu najavili da će biti uhićen, ali da će slučaj biti "labav" i da će Drenička skupina proći bez kazne.

Sugovornik Blica kaže kako je slučaj s vođama OVK iz Drenice otišao tako daleko da su njezini članovi izlazili iz pritvora noću i provodili se po prištinskim restoranima.

''Postrojba EU za posebne namjene je čak zabilježila da su članovi ove skupine noću sjedili sa ministrom pravde Kosova Hajredinom Kučijem, vanjskih poslova Enverom Hodžajem i tužiteljem Ismetom Kabašijem'', kaže neimenovani izvor iz vrha Eulexa.

S druge strane, iz EULEX-a je priopćeno kako su upoznati s optužbama za korupciju i kako će surađivati s kosovskim dužnosnicima u istrazi.

Kopirati
Drag cursor here to close