Ako se dokaže kaznena odgovornost

Korona dernek: Tužiteljstvo KS-a će se uključiti u slučaj

“Budući da MUP KS-a vrši provjere u vezi s okupljanjem u ugostiteljskom objektu i ukoliko se utvrdi da osim prekršajne bude elemenata kaznene odgovornosti, uključit će se Tužiteljstvo KS-a”, kazala je za BIRN BiH Bavčić.
Vijesti / Flash | 05. 05. 2020. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo će se uključiti u slučaj povodom organiziranja rođendanske proslave doktora Jusufa Šabanovića na kojoj je unatoč zabranama prisustvovalo blizu 20 osoba, ukoliko se dokaže postojanje kaznene odgovornosti nakon što Ministarstvo unutarnjih poslova završi radnje provjere, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornica Azra Bavčić.

“Budući da MUP KS-a vrši provjere u vezi s okupljanjem u ugostiteljskom objektu i ukoliko se utvrdi da osim prekršajne bude elemenata kaznene odgovornosti, uključit će se Tužiteljstvo KS-a”, kazala je za BIRN BiH Bavčić.

Koliko prekršaja toliko kazni

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Mirza Hadžiabdić je rekao da su svi prisutni, njih 19, dobili prekršajne naloge koji određuju minimalnu kaznu od 500 konvertibilnih maraka i da će svi prisutni biti sankcionisrani u skladu sa zakonom, odnosno od toga koliko su eventualno prekršaja počinili.

“Kazna vam je 500 maraka za kršenje naredbe o obveznoj socijalnoj i fizičkoj distanci, također kazna je 500 maraka za osobu koja ima iznad 65 godina, a bila je prisutna. Tko je počinio jedan prekršaj dobit će jednu kaznu, tko je počinio više prekršaja dobit će više kazni”, kazao je Hadžiabdić za BIRN BiH.

Objekt “Golf Klub” u kojem je u noći 4. maja organizirana privatna proslava rođendana doktora Jusufa Šabanovića u periodu zabrane rada zbog pandemije koronavirusa, također će snositi određene posljedice od nadležnog organa.

“Što se tiče objekta, informacija će biti dostavljena nadležnoj inspekciji, jer je u nadležnosti inspekcije funkcioniranje rada ugostiteljskog objekta u vrijeme dok je na snazi zabrana rada”, izjavio je Hadžiabdić.

U odgovoru BIRN-u BiH iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a je rečeno da su još sinoć, nakon objave snimka, počeli sa provođenjem inspekcijskih radnji u slučaju održavanja privatne zabave u “Golf Klub Restoranu”.

“Inspekcijski postupak na ove okolnosti još uvijek je u tijeku. Dodajemo i da će u konkretnom slučaju inspektori djelovati izdavanjem prekršajnih naloga u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti uz izricanje propisanih novčanih sankcija koje za pravne osobe iznose od 3.000 do 10.000 KM, odnosno od 500 do 2.000 KM za odgovorna osoba u pravnoj osobu”, navedeno je u odgovoru.

Teža kazna reakcija javnosti nego 500 KM

Ismir Jusko, ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, kazao je da su pripadnici MUP-a sinoć izdali prekršajne naloge, iste one koji se izdaju od 17. ožujka ove godine kada su stupile na snagu sve naredbe i odluke, a tiču se kršenja mjere samoizolacije, socijalne distance, nenošenja zaštitne opreme.

“Osobe koje su sinoć zatečene na lokaciji ulaze u kategoriju gdje se po zakonu izdaju kazne, odnosno prekršajni nalozi u visini od 500 KM. Jednu osobu ne možete po dva osnova kažnjavati, sada kada su izdati prekršajni nalozi, tu sve završava”, rekao je Jusko za BIRN BiH.

On kaže da je ovo prilika u kojoj pokazuju da njemu kao ministru, ali ni cijelom Ministarstvu unutarnjih poslova ne predstavljaju ništa razlike u funkcijama među ljudima koji krše naredbe.

“Puno teža je kazna reakcija javnosti nego tih 500 KM koje trebaju da plate, jer u vremenima kad je cijela država pod restrikcijama i sankcijama, ovakve stvari izazovu veliki revolt među ljudima. Velika je satisfakcija da je policija izašla i da je poslala svima poruku da nema privilegiranih osoba kojima ćemo tolerirati ovakve stvari”, kazao je Jusko.

Razriješena

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je razriješio dužnosti Jusufa Šabanovića, šefa Opće i abdominalne kirurgije. Ujedno je, kako je priopćeno iz ureda generalne direktorice KCUS-a, zbog nepoštivanja općih propisanih mjera i moguće opasnosti za zaposlenike i bolesnike Šabanović upućen u samoizolaciju i na postupak epidemiologa KS-a.

“Pravila su ista za sve i svi ih moraju poštovati, bez izuzetka i bez obzira na titule i status u društvu. KCUS principijelno postupa i smatra da je ponašanje kolege nedopustivo rizično. Ne želimo da bilo tko neodgovornim ponašanjem ugrozi dosadašnje izvanredne rezultate u borbi protiv COVID-19 koje smo postigli”, naveli su u priopćenju iz KCUS-a i podsjetili da su istu mjeru ranije poduzeli i u slučaju druge dvije zaposlenice.

Vlada Kantona je priopćila i da je ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Rusmir Mesihović, razriješio Nihada Fejzića iz članstva u Znanstvenom tijelu za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom zbog prisustva proslavi u “Golf Klubu”.

Izvinjenje

Nihad Fejzić je na Facebook profilu javno objavio izvinjenje zbog prisustvovanja rođendanskoj proslavi.

“Dragi prijatelji, izvinjavam se svima zbog večerašnjeg ispada. Bio sam s prijateljima nakon dužeg vremena, našem dobrom prijatelju na rođendanu i svi ćemo snositi sankcije. Žao mi je zbog neprijatnosti koju ste osjetili”, napisao je Fejzić.

Sinoćnju proslavu otkrio je reporter Klixa, a istoj su prema videozapisima jedne od sudionica prisustvovale brojne javne osobe među kojima i državni ministar Staša Košarac, koji nije odgovorio na pozive BIRN-a BiH, kao ni predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Prema Kaznenom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, svako tko ne postupi svjesno ili iz nehata po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje mjeru suzbijanja ili sprečavanja zarazne bolesti kod ljudi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do godinu dana.

Odvjetnik Elmir Jahić kaže da je sve stvar procjene Tužiteljstva, te da je policija odradila svoj dio posla izdavši prekršajni nalog. Navodi da se može i postaviti pitanje da li je narušen ugled nekoj od institucija.

“U konačnici nema kaznenog postupka bez odluke Tužiteljstva. Provjeriti navod, opet ni sama provjera navoda ne znači i da će rezultirati i naredbom o provođenju istrage, što sada može samo podnijeti zahtjev da se prikupe određene informacije kako bi se procijenilo da li u svemu tome ima ili nema obilježje kaznenog postupka. Zadnja i glavna odluka je na Tužiteljstvu Kantona Sarajevo”, kazao je Jahić za BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close