Kordić i ostali

Zloupotreba u mostarskom uredu za poslove sa strancima - Tužiteljstvo dokazuje zakonitosti istrage

Kordić i ostali - Tvrdnje i dokazi o zakonitosti i nezakonitosti
Vijesti / Flash | 06. 05. 2019. u 21:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju nekadašnjim zaposlenicima Službe za poslove sa strancima, Tužiteljstvo BiH je uložilo set dokumenata, ističući da nastoji dokazati zakonitost poduzimanja posebnih istražnih radnji i pretresa.

Obrane Borisa Kordića i Josipa Kvesića iznosile su suprotne tvrdnje, navodeći da prisluškivani razgovori i tajna snimanja nisu obavljena u skladu sa zakonom.

Tužitelj Kasim Halilčević u dokaze je uložio naredbe Tužiteljstva Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i analize i izvještaje o presretnutim razgovorima i prikrivenim istražiteljima. Uloženo je i 19 DVD-ova, na kojima su prisluškivani razgovori i snimci optuženih i drugih osoba.

Sutkinja Džemila Begović je sugerirala tužitelju da ne treba dokazivati da je Tužiteljstvo radilo po zakonu, osim ako Obrane, pored tvrdnji, ne iznesu dokaze u suprotnom. U tom slučaju, kako je napomenula, Tužiteljstvo u replici može izvesti te dokaze.

Obrane su iznijele prigovore na povrede procesnog zakona, kao i relevantnost dokaza Optužbe. Kvesićev branitelj Marko Kvesić upitao je na kojem od 19 DVD-ova se nalaze podaci o baznim stanicama i listinzi poziva, prenosi BIRN.

Prema njegovim riječima, sami prisluškivani razgovori bez tih podataka ne mogu se smatrati cjelovitim dokazom.

Tužitelj Halilčević je kazao da je pozivao Obrane da izvrše uvid u dokaze u Tužiteljstvu. On je uložio i dopise “HT Eroneta” i “BH Telecoma” za period listopada i studenog 2013. godine.

Optuženi Kordić je primijetio da je iz tih dokaza vidljivo da su podaci o baznim stanicama i listinzi dostavljeni za period kad nisu provođene posebne istražne radnje, a da ih nema kada su razgovori prisluškivani.

Kordić i Kvesić su optuženi za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od talijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog stjecanja koristi. Prema optužnici, Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor.

Tužiteljstvo je u dokaze uložilo i dokumentaciju u vezi s pretresom stanova, vozila i kancelarija optuženih, kao i privremeno oduzete predmete u veljači 2014. godine.

Kordić je kazao da je prilikom pretresa izuzet i određeni papiri iz kante, na što mu je tužitelj odgovorio da je taj papir pronađen i u njegovom računaru.

Od četiri oduzeta mobilna telefona, Kordić je rekao da je jedan koristio njegov tada maloljetni sin, da je drugi pripadao njegovoj supruzi, a za treći da misli da ga nikad nije vidio. Za četvrti je kazao da misli da je bio njegov, ali da “ne vidi” gdje je njegov službeni telefon.

Optuženi Kvesić je rekao da od njega nije oduzet računar, kao što se navodi u zapisniku, kao ni dokumentacija, koja je, kako je kazao, iz arhive Službe za poslove sa strancima.

Suđenje se nastavlja 13. svibnja, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close