Rača

Kopači: I naša djeca moraju živjeti

Vijesti / Flash | 18. 08. 2016. u 06:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Više od 2.000 obitelji živi od Rače, eksploatacije željezara, uglja i drugih sirovina. Neka nas zaposle i onda mogu raditi s jamama šta hoće. I naša djeca od nečega moraju živjeti, a ne samo njihova'', kaže Himzo Skopljak, radnik na jednoj od više desetina ilegalnih jama.

Podsjećamo, trojica prijatelja Seđad Đerahović (33), Amir Arnautović (29) i Husein Delić (30), koji su za živote svojih obitelji zarađivali kopajući ugalj u ilegalnoj jami na deponiji industrijskog otpada Rača, udaljenoj desetak kilometara od Zenice, podlegli su zbog gušenja.

Avaz piše kako je kopanje i rad strojeva na Rači, koja je dugogodišnja rak-rana gradskih vlasti i grobnica desetina stanovnika Gradišća, Tetova, Podbrežja, u srijedu su nakratko prestali. Stotine rođaka, prijatelja i sugrađana došlo je na mjesna mezarja Gradišće i Zapoda na posljednji ispraćaj Đerahovića, iza kojeg su ostale četiri maloljetne djevojčice, trudna supruga, brat, majka, otac, i Aranutovića, kojeg su ispratili majka, sestra i brat.

Po nalogu postupajućeg tužitelja urađena je fizička blokada kobne jame i ljudima je zabranjen silazak u nju s obzirom na prisustvo velikih količina plina. Pomoćnik gradonačelnika za inspekcijske poslove Nihad Spahić izjavio je za Dnevni avaz kako ova služba nema nadležnosti kada su u pitanju ilegalni kopovi uglja.

''Nelegalno kopanje uglja u nadležnosti je federalnih rudarskih inspektora. S druge strane, prodaja uglja iz tih jama pod ingerencijom je županijskih tržnih inspektora kojih ima sedam-osam i oni se trebaju baviti tom problematikom. Oni bi trebali reagirati i po ovom pitanju'', rekao je Spahić, koji je pozvao građane koji vrše eksploataciju uglja na Rači da poštuju upozorenja nadležnih organa.

Kopirati
Drag cursor here to close