Manje stranačke kontrole

Koopmanschap: BiH treba više profesionalzma na izborima

Vijesti / Flash | 08. 10. 2012. u 17:04 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osamnaestočlana delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe zaključila je u ponedjeljak misiju nadzora lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 7. listopada.

Delegacija, koju je predvodila Amy Koopmanschap, gradonačelnica nizozemskog grada Diemena i članica Kongresa, uključivala je članove iz 14 država članica, a predstavljala je i Komitet regija EU-a i Francusko udruženje gradova i regija, priopćeno je iz Vijeća Europe.

U prvoj preliminarnoj izjavi delegacija navodi kako su lokalni izbori pripremljeni i izvedeni na općenito zadovoljavajući način iako su uočeni izvjesni nedostaci. Najveće slabosti koje je otkrila delegacija tijekom susreta s raznim sugovornicima uoči izbornog dana, a posebno tijekom dana glasanja u nedjelju, uključuju utjecaj stranaka na sastav izbornih komisija na glasačkim mjestima i uloga domaćih promatrača, zatim proces registracije i stupanj liberalnosti izbornog zakona, te pitanje pomoći glasačima koji nisu bili u stanju samostalno izvršiti svoje pravo na glasanje zbog fizičkog 'zdravlja' ili nepismenosti.

Pitanje takozvanih "prodanih" ili nepotvrđenih glasačkih listića za one koji nisu u registru glasača, ali imaju pravo na glasanje u određenoj općini (naprimjer, glasači s tek registriranim mjestom boravka, glasači koji glasaju prvi put, glasači u odsutnosti koji su se zatekli u svojoj općini na dan izbora) izazvalo je probleme, posebno u Srebrenici, a uočeno je stotinjak sumnjivih glasačkih listića.

"Tražimo od svih relevatnih vlasti u Bosni i Hercegovini, posebno od Centralne izborne komisije, da se veoma pažljivo bave ovim problemima. U svjetlu budućih izbora, i korištenja tih "prodanih" glasačkih listića, potrebna je revizija. Treba biti jasno uoči izbornog dana tko ima pravo glasa", izjavila je Koopmanschap.

Delegacija je također istaknula potrebu za profesionalizacijom izbornog procesa.

"Bosni i Hercegovini treba više profesionalizma, više kompetentnih, dobro obučenih i iskusnih izbornih dužnosnika na glasačkim mjestima te manje stranačke kontrole", zaključila je Koopmanschap.

Kopirati
Drag cursor here to close