Udarna grupa

Kontrole u BiH su povećane, nema razloga za uznemirenost

Vijesti / Flash | 22. 03. 2016. u 18:11 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sazvao je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma povodom niza terorističkih napada u Istanbulu i Bruxellesu, koji je upravo završen.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić se obratio medijima, kazavši da je ovo opomena da teroristi ne biraju mjesto i da se mora uvijek biti na oprezu.

"Sastali smo se povodom svega što se dogodilo. Svi smo danas čuli da je stupanj sigurnosti u Bruxellesu na nivou 4, dok u BiH ne postoji taj nivo niti se zna koja agencija šta radi. Deset županijskih MUP-ova, razne agencije od kojih svaka ima pravo da procjenjuje situaciju i utvrđuje stanje. Terorizam je globalna prijetnja i ne može se dogoditi bilo šta u bilo kojem dijelu BiH a da ne utiče na državu i regiju", kazao je Zvizdić i dodao:

"Udarna grupa će djelovati mnogo aktivnije, sadržajnije i imat će mnogo češće sastanke i možemo očekivati da ubrzo izađu sa prijedlogom, jasno propisanim procedurama djelovanja i izvještavanja. U ovom trenutku nema informacija koje bi mogle da uznemire javnost BiH".

Također, Zvizdić je kazao da je povećan nivo provjera ulazaka u BiH.

"Povećan je nivo provjera ulaska u BiH, kao i povećan nivo opće kontrole i analize svih onih koji mogu uznemiriti ili ugroziti sigurnost. To je bio cilj tog sastanka".

"Uskoro će biti održan sastanak koordinacijskog odbora, gdje će se izaći sa prijedlogom normativnog akta kako bi se riješila pitanja svih oblika ekstremizma", zaključio je svoje obraćanje Denis Zvizdić.

Inače, sastanku su prisustvovali, između ostalih, direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić, tužitelj Tužiteljstva BiH Dubravko Čampara, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić, policijski komesar MUP-a Županije Sarajevo Vahid Ćosić, ministar unutarnjih poslova u Vladi FBiH Aljoša Čampara, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close